calathea

Heb jij een prachtige Calathea in je kamer staan? Dan heb je misschien al door dat deze een extra beetje liefde nodig heeft. Calathea’s zijn namelijk erg gevoelige en kwetsbare planten. Om jouw groene prinses het beste te verzorgen zetten wij een aantal tips voor je op een rijtje.

Water, water en nog eens water

Calathea’s houden wel van een lekker slokje water. Ze zijn blij met vochtige grond en mogen dan ook niet uitdrogen. De potgrond moet altijd een beetje vochtig aanvoelen. De grond is perfect wanneer er een beetje grond aan je vinger blijft plakken wanneer je de grond checkt. Ook vinden ze het fijn om regelmatig een sproeibeurt te krijgen. De Calathea komt namelijk uit een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Met twee tot drie sproeibeurten per week, zijn ze helemaal blij.

Verkleurde bladeren

Zijn de bladeren van je Calathea aan het verkleuren? Dan is het tijd om even de potgrond te checken. Wanneer de grond droog is, moet je er wat extra water bij doen. Is de grond iets te nat? Dan mag je Calathea even niet drinken. Wanneer er bruine randen of vlekken op de bladeren komen, dan kan dit een teken zijn dat de bladeren uitdrogen. In dit geval moet je vaker de bladeren besproeien. Het bruin aan de bladeren zal niet meer groen worden, helaas. Zijn ze te erg beschadigd, dan kan je deze bladeren rustig wegknippen.

Het perfecte plekje

Doordat jouw Calathea erg gevoelig is, is ze ook erg kieskeurig als het gaat om hun standplaats. De juiste dosis daglicht zorgt ervoor dat jouw plant het mooiste groeit. Wanneer ze te veel of te weinig daglicht krijgt, verkleuren haar bladeren. Een paar meter van het raam af, waar minimaal een paar uur indirect zonlicht komt, is een goede plek voor deze dame. Calathea’s vinden het niet fijn om voor een raam in direct zonlicht te staan. Dan is de kans heel groot dat ze levend verbrand.

Lang leve jouw Calathea

Na het lezen van al deze verzorgtips, kan je best concluderen dat jouw Calathea een echte dramaqueen is. Maar wel een hele mooie dramaqueen. Met een beetje extra aandacht zal ze dus schitteren in jouw huis.