inbouwapparatuur

Ga je je nieuwe keuken inrichten? Dan is er veel te overwegen. Welke materialen ga je gebruiken, welke kleuren zie je graag terug in deze ruimte en – zeker ook niet onbelangrijk – wat voor soort apparaten wil je in de keuken hebben? Ga je voor vrijstaande apparatuur of inbouwapparatuur? Wij vertellen je graag meer over beide opties.

Voordelen van inbouwapparatuur

Inbouwapparatuur is zeer populair. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het geeft de keuken namelijk een opgeruimde uitstraling. De koelkast, vriezer en vaatwasser zijn netjes weggewerkt achter keukenfrontjes. Een oven en een inbouwkoffiezetapparaat zie je wel, maar ze nemen geen ruimte in op je aanrecht. Het is ideaal voor zowel grote als kleine keukens en, omdat je de apparaten toch niet of nauwelijks ziet, hoef je geen rekening te houden met het uiterlijk van de apparatuur wanneer je het koopt.

Nadelen van inbouwapparatuur

Inbouwapparatuur is in de regel duurder dan vrijstaande apparaten. De opstalverzekering vergelijken is daarom verstandig. Je kunt al gauw meer dan 2.000 of 3.000 euro aan apparaten in je keuken hebben staan. Bij het kiezen van een inbouwapparaat moet je rekening houden met de maten van je keuken en de apparatuur is minder gemakkelijk te plaatsen dan vrijstaande apparatuur. Vaak komt er een monteur aan te pas. 

Voordelen van vrijstaande apparatuur

Vrijstaande apparatuur is vaak goedkoper dan inbouwapparatuur. Daarnaast kun je het neerzetten waar je maar wilt, hoewel je wel rekening moet houden met de stroomvoorziening. Een vrijstaande vaatwasser is daarnaast afhankelijk van de wateraanvoer en -afvoer. Doordat deze apparaten eenvoudig te verplaatsen zijn, kun je ze gemakkelijker meenemen wanneer je verhuist of een apparaat in een andere hoek van de keuken zetten als je dat wenst.

Nadelen van vrijstaande apparatuur

Een keuken met enkel vrijstaande apparatuur komt sneller rommelig over, zeker als de apparaten verschillende kleuren hebben. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten wanneer je vrijstaande apparatuur koopt. Ook nemen kleinere vrijstaande apparaten, zoals magnetrons en koffiezetapparaten, ruimte in op het aanrecht, waardoor je minder werkruimte overhoudt.

Inbouwapparatuur of vrijstaande apparatuur kiezen?

Wat voor soort apparaten je kiest, is deels afhankelijk van je budget, maar ook van je persoonlijke voorkeur. De een vindt het belangrijk dat de keuken er strak uitziet, terwijl de ander een wat drukker uitziende keuken juist wel gezellig vindt. Bovendien zijn er vrijstaande apparaten in leuke kleuren en uitvoeringen beschikbaar, waardoor ze kunnen bijdragen aan de stijl van de keuken. Neem bijvoorbeeld een vrijstaande koelkast in een retro jasje voor een vintage look of ga voor een RVS fornuis dat past bij je industriële keuken.