retro-koelkast

Retro koelkasten

In de huidige keukens zijn koelkasten vaak weggewerkt achter een keukendeur. Deze zogenaamde inbouwkoelkasten vormen daardoor één geheel met de keuken en vallen niet op. Heb je geen inbouwkoelkast, maar een staande koelkast of een tafelmodel koelkast dan zijn het ook niet de mooiste voorwerpen in een keuken. Het zijn dikwijls saaie witte kasten die niet echt een aanwinst voor de keuken zijn. Het kan natuurlijk ook anders. Zo zijn er de grote Amerikaanse koelkasten in roestvrij staal en vaak bestaande uit twee koelkastdeuren. Wil je je koelkast echt tot een blikvanger in je keuken maken, kies dan voor een retro koelkaste.

Kenmerken van retro koelkasten

Met een retro koelkaste waan je je terug in de jaren 50. Qua design waren de jaren 50 en 60 helemaal niet zo saai. Wanneer we naar de huidige koelkasten kijken dan zien we vooral saaie kleuren als zwart, wit of chroom. Retro koelkasten daarentegen zijn juist verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Soms hele moderne felle kleuren, maar je kunt het ook in de kleurenstijl van de jaren 50 houden, zoals mintgroen of zoetroze. Ook een motief is mogelijk, bijvoorbeeld met strepen of stippen of een retro koelkaste met een motief in de Engelse vlag. Een ander kenmerk van retro koelkasten zijn de fraaie afgeronde vormen. Dit geeft de retro koelkaste een vriendelijk uiterlijk en komt het minder log over. Ook de handgrepen van retro koelkasten zijn heel kenmerkend. Vaak zijn het robuuste stalen of verchroomde handvatten die je naar voren drukt, waarna de deur zich opent.

Voor- en nadelen van een retro koelkast

Voordelen:
• Retro koelkasten zijn groot. Er kan dus erg veel in.
• De meeste koelkasten hebben een groot vriesvak. Meestal bovenin, maar bij sommige modellen onderin.
• Een degelijke en praktische indeling.
• Mede door de praktische indeling heel gemakkelijk schoon te maken.
• De koelkast is gemakkelijk te combineren met andere retro keukenapparatuur met hetzelfde uiterlijk.
Nadelen:
• Wanneer de koelkast aanslaat kan het zijn dat het wat meer lawaai maakt dan een moderne doorsnee koelkast.
• Als vrijstaand model, moet de koelkast warmte kwijt kunnen. Hierdoor moet hij een beetje van de wand af geplaatst worden.
• Een retro koelkast is vaak prijziger dan een moderne koelkast.

Befaamde merken

Er zijn enkele bekende merken die een retro koelkast in hun assortiment hebben. De meest bekende merken zijn KitchenAid en Smeg. De koelkasten van KitchenAid staan bekend om hun vrij strakke uiterlijk en zijn voorzien van een zeer strakke verchroomde aluminium handgreep over de gehele breedte van de koelkast. Ook heeft de koelkast van KitchenAid metalen inzetstukken wat het vintage gevoel doet herleven. De koelkasten van Smeg zien er iets klassieker en romantischer uit. Wel moet Smeg het ook hebben van de naam, vandaar dat de merknaam in grote verchroomde letters op voorzijde is aangebracht.