robotgrasmaaier

We houden van vintage, karakteristiek, landelijk, pittoresk en rustiek, maar aan veel details is te zien dat het straatbeeld verandert. Een laadpaal, of een bankje aan de ketting: aan deze aspecten in menig voortuin is te zien dat we in de 21ste eeuw leven. 

Onze internetaansluiting

Het eerste voorbeeld is niet direct zichtbaar, maar in deze eeuw liggen (of lagen) tijdens de aanleg van razendsnel glasvezel internet veel stoepjes tijdelijk open. Dat was in de vorige eeuw ook het geval, al ging het toen om de kabelaansluiting voor radio en televisie. Net als de coaxkabel een verdwijnend fenomeen, maar wat waren we er indertijd blij mee. 

Robotgrasmaaier

In de jaren ’80 was het nog science fiction, een grasmaaier die zelfstandig rondscharrelt in een tuin en het gras kort houdt, nu kijken we er niet meer van op. Helemaal up-to-date ben je met een grasmaaier die op groene energie zijn werk doet. Panelen op het dak die zonne-energie genereren zijn overigens een wat ingrijpendere verandering in het uiterlijk van ons huis. 

Laadpaal

Evenmin vreemd: de elektrische auto die is aangesloten op de laadpaal. Voorheen keken we als ware petrol heads (benzinefans) nog met argusogen naar het nieuwe rijden en diverse voorspelde veranderingen als het gaat om wonen gaat – denk aan good old Chriet Titulaer met zijn Huis van de toekomst. Nu het duurzaamheidsbesef een breder draagvlak heeft is die scepsis terrein aan het verliezen. 

Bakfiets

Een ouderwets vervoermiddel dat in de zero’s een comeback maakte is de bakfiets. Met de aanschaf sloegen gezinnen veel vliegen in een klap: de kinderen en een voorraad boodschappen kunnen er in vervoerd worden en mama en/of papa krijgt wat broodnodige beweging. Het zijn echter soms voertuigen die meer de afmetingen van een bescheiden slagschip hebben, dus wordt menig tuintje erop aangepast. 

Bankje aan de ketting

Gelukkig houden ouderwetse kenmerken van een voortuin de overhand, zoals een gezellig bankje. Niets huiselijker dan in het lentezonnetje de aardappels schillen in je voortuin, met uitzicht op de buurt. Sinds een aantal jaren zie je wel dat het gezellige bankje, als een hond aan een boom, aan een niet zo gezellige ketting vastzit. Diefstal is immers van alle tijden.