wat is de juiste cv ketel

Een nieuwe cv ketel kopen doe je niet elk jaar. Sterker nog, een CV-ketel kopen doe je maar enkele keren in je leven. Dus als je een nieuwe koopt, dan moet dat ook wel meteen de juiste voor jou zijn. Maar hoe weet je welke dat is? Er zijn CV-ketels op elektriciteit, maar er zijn er ook op gas. Wil je ook nog energie opwekken, of wat dacht je van een HRe ketel? De Remeha CV-ketel is op het moment erg populair, maar is dat ook wel de juiste voor jou? Kortom, genoeg vragen als je een CV-ketel gaat kopen. Hieronder helpen we je die te beantwoorden, zodat je de beste CV-ketel voor jou kunt aanschaffen.

Wil je een CV-ketel op gas of juist op elektriciteit?

Sommige cv ketels die werken op gas en er zijn er die werken op elektriciteit. Aangezien de elektrische variant van de CV-ketel erg duur is in gebruik en alleen wordt toegepast in een combinatie met zonnepanelen, wordt deze veel minder aangeschaft. Als je echter beschikt over zonnepanelen, dan is het zeker de moeite van het onderzoeken waard. Let goed op, want het wil niet zeggen dat als je zonnepanelen hebt, dat een CV-ketel op elektriciteit voor jou automatisch de beste is.

Welke CV-ketels op gas zijn er op de markt?

Aangezien de meeste Nederlandse huishoudens nog niet beschikken over zonnepanelen houden we het hier bij de cv ketels die werken op gas. In dit segment onderscheiden we de Hoog Rendement elektriciteit (HR-e) ketel, de Hoog Rendement (HR) ketel en de Ultra Hoog Rendement (UHR) ketel

Wat is een HR ketel en wanneer is deze interessant voor jou?

De HR ketel is de enige van de 3 ketels die een gesloten systeem heeft. Zo’n systeem haalt de zuurstof die het nodig heeft voor de verbranding van gas, die nodig is voor het opwekken van energie, uit de buitenlucht door middel van een afvoer- en toevoerbuis. Bij de verbranding van het gas komt condensvrij, dat moet worden afgevoerd via het riool. Daarom kan een gesloten systeem, en dus een HR ketel, alleen maar op een riool worden aangesloten.

Ultra Hoog Rendement ketel

Naast het hierboven genoemde gesloten systeem is er het zogenaamde open systeem, dat zowel de UHR- als de HR-e ketel hebben. Bij dit systeem zit er aan de open onderkant van de ketel een warmtepomp. Deze zuigt lucht aan om het water te verwarmen naar een zogenaamde basistemperatuur. Als er dan warm water wordt afgenomen zal dit water ook door gas tot de vereiste temperatuur verwarmd worden, maar omdat het water al die basistemperatuur heeft, duurt de opwarming niet lang, en heb je dus minder gas verbruik. Omdat bij een gesloten systeem geen condens ontstaat, hoeft een UHR- of HRe ketel niet op het riool te worden aangesloten.

Een ketel die energie opwekt

De HR-e ketel is veruit de duurste, maar wekt dan ook energie op, waardoor je deze CV-ketel eigenlijk als een soort van investering kunt zien. Uiteindelijk bespaar je namelijk enorm op je elektriciteitsrekening en kun je er zelfs geld mee verdienen. In deze ketel zit een bepaald soort generator die energie opwekt en de overgebleven energie kan opslaan voor een later moment. Deze kun je echter ook door verkopen aan een energie maatschappij. Dit klinkt interessant, maar dan nog is het verstandig om pas een HRe ketel te kopen als je veel verbruikt, denk daarbij aan minimaal 1.600 m³ gas per jaar.