wonenwebsite

Zonnepanelen worden steeds populairder en zijn voordelig doordat ze bijdragen aan de verduurzaming van je huis. Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om (deels) hun eigen stroom op te wekken en uiteindelijk geld te besparen. Hierbij kun je uit vier soorten zonnepanelen kiezen. Aan de hand hiervan kun je zonnepanelen vergelijken en zo de beste keuze maken.

Vier soorten zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je met allerlei factoren rekening houden. Denk hierbij aan de stroomvraag van het huishouden, de beschikbare ruimte en je budget. Bij de aanschaf moet je ook kijken naar de eventuele subsidies waar jij gebruik van kunt maken en wanneer deze van toepassing zijn. Qua zonnepanelen zijn er vier hoofdcategorieën.

1. Monokristallijn

De zonnecellen in deze eerste categorie bestaan uit slechts één kristal. Het oppervlak bestaat uit elektroden en is egaal donkerblauw of zwart. Dit type zonnepaneel heeft het hoogste rendement per vierkante meter en is daardoor ook iets duurder dan andere soorten. Monokristallijn panelen zijn erg geschikt voor kleine oppervlakken.

2. Polykristallijn

In een polykristallijn paneel zitten zonnecellen die uit meerdere kristallen bestaan, waardoor een zonnecel een gebroken schervenpatroon vertoont. Door dit patroon hebben de panelen geen uniforme kleur. Deze zonnepanelen zijn blauw, goedkoper en hebben nog steeds een vrij hoog rendement. Het grote verschil met monokristallijn zonnepanelen is het verschil in productie. Hierdoor ontstaan ofwel zonnecellen uit één kristal of uit meerdere. Polykristallijn is een goede keuze wanneer er veel ruimte op het dak is, omdat dit een voordeligere aankoop is.

3. Amorf

Een derde, minder bekende soort, is het amorf zonnepaneel. Dit is een dunnefilm paneel, waarvoor amorf silicium gebruikt wordt. In deze panelen zitten geen kristallen, waardoor ze erg buigzaam zijn. Overigens zijn ze ook een stuk goedkoper dan de andere drie soorten, maar ze zijn ook minder geschikt voor op daken. Het rendement is namelijk ook het laagste van alle soorten. Dunnefilm panelen worden om deze reden vooral op vaar- en voertuigen gebruikt. 

4. Glas-glas

De laatste categorie is vrij nieuw en deze panelen hebben een langere levensduur dan de andere drie soorten zonnepanelen. Je kunt daardoor voor langere tijd genieten van energie-opwekking, aangezien de panelen minder snel slechter worden. Dit maakt dit type zonnepanelen voordelig op de lange termijn. Na bijvoorbeeld 25 jaar heb je met deze panelen meer energie kunnen opwekken. Echter, door het lage aanbod en de nieuwheid van de technologie is deze optie wel wat duurder.