wat is het beste matras voor jou

Het vervangen van een matras kan moeilijk zijn. Als je bij winkels en websites gaat kijken, kun je gaan twijfelen tussen schuim en veren, en de beste matras maat, hoeveel je wil uitgeven, etc. Sla in plaats daarvan die stress over en volg deze tips. We evalueren hier de beste matrassen voor elk type slaper. Eén ding om alvast in gedachten te houden: er is niet één model dat voor iedereen werkt en het is belangrijk om je te concentreren op het kiezen van de beste matras voor jouw behoeften.

Waar moet je op letten bij het kiezen van je matras?

Het belangrijkste aspect is dat je wervelkolom uitgelijnd blijft als je gaat liggen. Je slaaphouding, lichaamstype en persoonlijke voorkeuren en de materialen spelen allemaal een rol bij het bepalen van welk matras het beste bij jouw behoeften past. Je wilt ook rekening houden met kosten, gemak, duurzaamheid en eventuele slaapproblemen.

Matrassoorten

Je kunt een breed scala aan verschillende stevigheden en prijspunten vinden voor de verschillende materiaalopties op de markt. Traagschuim en binnenveringbedden zijn het populairst, maar het komt neer op persoonlijke voorkeur. 

Traagschuim

Matrassen van traagschuim bieden de beste drukverlichting omdat ze zich aanpassen aan het lichaam en drukpunten wegnemen. Deze matrassen zijn vooral ideaal voor zijslapers of iedereen met rugpijn, omdat ze een goede uitlijning van de wervelkolom helpen bevorderen door minder spanning op je schouders en heupen te leggen. Ze helpen ook bij bewegingsisolatie, zodat je jouw slapende partner minder snel voelt omdraaien.

Hoe bepaal je het beste matras voor jou

Er zijn vaak meerdere lagen met steviger schuim aan de onderkant voor duurzaamheid en ondersteuning en zachter schuim aan de bovenkant voor comfort. Een nadeel van traagschuim is dat het gemakkelijker warmte kan vasthouden, hoewel veel merken nu ingebouwde koelfuncties bieden om oververhitting te voorkomen.

Latex

Deze matrassen lijken enigszins op traagschuim, maar latex is gemaakt van rubber en kan worden gebruikt in biologische matrassen. Latex is ook duurder dan traagschuim en het is veerkrachtiger. Er zijn twee prominente soorten latex: Dunlop, dat vaak dichter is, en Talalay, dat zachter kan aanvoelen. Hoewel je in werkelijkheid misschien niet eens het verschil tussen deze twee voelt.

Binnenvering

Deze bedden zijn gemaakt van stalen veren, waardoor ze steviger zijn en meer veerkracht geven. Binnenverings matrassen voelen bij veel mensen vertrouwd aan, zeker in vergelijking met de boxed matrassen die de laatste jaren populair zijn geworden. Ze zijn meer geschikt voor rug- en buikslapers, die baat hebben bij een steviger oppervlak om de wervelkolom op één lijn te houden. Je kunt ook pocketed coils overwegen, wat betekent dat elke veer afzonderlijk is ingepakt (in plaats van aan elkaar gevlochten) voor gerichte ondersteuning.

Hybride

Hybride matrassen gebruiken een combinatie van traagschuim of latex en veren, zodat je er niet één hoeft te kiezen. De veren zitten aan de onderkant voor ondersteuning, terwijl schuim bovenop zit voor drukverlichting. Veel hybriden op de markt lijken erg op schuimbedden als je gaat liggen. Houd er rekening mee dat ze duurder en zwaarder zullen zijn om op te zetten dan hun all-foam alternatieven.

Stevigheidsniveaus

Matrassen worden meestal beschreven als zacht, medium, medium stevig of stevig. Medium stevige bedden zijn het populairst omdat ze aan een breed scala van behoeften voldoen. Bij het uitkiezen van je hardheidsniveau is het belangrijk om rekening te houden met zowel je slaaphouding als je lichaamstype.

Slaaphouding

Zijslapers: dit is de meest geprefereerde positie en degene die artsen doorgaans aanbevelen om rugpijn te voorkomen. De beste matrassen voor zijslapers hebben een zachte tot gemiddelde stevigheid, omdat ze helpen om je ruggengraat op één lijn te houden. Als het te stevig is, kan het zijn dat je te veel druk uitoefent op de heupen en schouders.

Buikslapers: Een steviger matras is geschikter voor iedereen die graag op de buik slaapt: in deze houding wil je niet dat je drukpunten te ver wegzakken.

Rugslapers: Medium stevigheid is in dit geval ideaal. Als het matras in deze positie te zacht of te stevig is, loop je het risico dat deze niet goed uitgelijnd is.

Combinatieslapers: Kies ook voor gemiddelde stevigheid om jouw verschillende posities het beste te ondersteunen als je je ’s nachts beweegt.

het beste matras voor jou

Lichaamstype

Zware slapers: Een steviger matras is het beste voor zwaardere lichamen, omdat meer gewicht meer druk op het bed betekent. Te veel druk kan ertoe leiden dat het bed naar binnen zakt en de uitlijning van de wervelkolom in gevaar brengt, wat kan leiden tot rugpijn. Sommige best presterende matrasmerken maken ook modellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen van meer dan 130 kilo.

Lichtgewicht slapers: Kleinere frames zijn beter geschikt voor een zachtere matras omdat ze minder druk uitoefenen op het bed. Als het bed te hard is, zakt het niet genoeg in om de gewrichten te ontlasten.

Houd rekening met zowel jouw slaaphouding als jouw gewicht bij het bepalen van het beste stevigheidsniveau!