langer thuis blijven wonen aanpassingen

In Nederland wonen ouderen behoorlijk lang zelfstandig thuis. Van de 85- tot 89-jarigen woont zelfs driekwart nog zelfstandig en van de 90- tot 95-jarigen nog altijd 60 procent. Aangezien de gemiddelde leeftijd nog steeds omhoog gaat in Nederland, zullen deze percentages eerder oplopen, dan dalen. Het aantal mensen dat in een verzorgings- of verpleeghuis woont, daalt daarentegen al wel jaren. Persoonlijke gezondheid is de belangrijkste factor bij de beslissing om al dan niet thuis te blijven wonen. Dit blijkt uit een rapport van SCP, waarvoor een grote groep 65-plussers 14 jaar lang werd gevolgd. 

Men woont in Nederland lang zelfstandig

Uit dat onderzoek bleek dat van de 65-plussers zonder chronische aandoening driekwart na 14 jaar nog steeds zelfstandig woont. Van de mensen met een chronische aandoening is dat na 14 jaar slechts de helft. Van de mensen met dementie nog maar een derde. Het is dus een feit dat mensen in Nederland steeds langer thuis blijven wonen, niet zo vreemd natuurlijk want zeker op oudere leeftijd is verhuizen een behoorlijke ingreep en daarnaast zorgt de technologie ervoor dat we ook steeds langer thuis kunnen blijven wonen. Daar moet je echter wel wat aanpassingen in huis voor maken. Welke dat zijn lees je hieronder

De trap is een belangrijke reden dat men niet meer thuis kan wonen

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen uiteindelijk uit huis moeten en naar een verzorgingshuis is de trap. Op een bepaalde leeftijd, met bepaalde kwalen, is het niet meer mogelijk om de trap op te komen. Dit kunnen van allerlei kwalen zijn, van problemen met de heupen, tot afwijkingen van het evenwichtsorgaan. Gelukkig is er tegenwoordig voor elke trap een traplift te vinden. 

Een inloopdouche maakt de persoonlijke hygiëne een stuk makkelijker zelf te doen dan een ligbad

Beschik je over alleen een ligbad in de badkamer? Op oudere leeftijd kan het moeilijk zijn om daar in of uit te geraken. Aangezien hygiëne natuurlijk erg belangrijk is, is dit een andere belangrijke reden om uit huis te moeten. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven gespecialiseerd in het verbouwen van senioren badkamers. Niet alleen zorgen zij voor een douche (cabine) die geheel is voorbereid op mensen die wat moeilijker te been zijn, maar daarnaast beseffen deze bedrijven ook dat oudere mensen geen wekenlange verbouwing in huis kunnen hebben, waardoor zij in no time de badkamer hebben omgebouwd en hierbij bijvoorbeeld ook rekening houden met een verhoogde toiletpot.

Trapliften voor in huis zijn tegenwoordig veel goedkoper dan vroeger

woningaanpassingen om langer thuis te kunnen wonen

Waar deze vroeger nog erg duur waren, zijn dure trapliften nu veel betaalbaarder geworden. Ook hoef je geen angst meer te hebben dat je ergens in het midden van de trap vast komt te zitten, omdat elke traplift tegenwoordig beschikt over een accu, waardoor er dus altijd stroom is om naar beneden of naar boven te komen.

Aanpassingen in de keuken om langer thuis te kunnen wonen

aanpassingen om langer thuis te blijven wonen

De keuken kan een gevaarlijke plek zijn als je ouder bent, dus dat moet ook kritisch naar gekeken worden. Kook je nog op gas, dan kun je die het beste vervangen door een inductiekookplaat. Dit is een stuk veiliger omdat er geen vuur bij komt kijken. Hoge en diepe kasten kun je het beste vervangen door lage, ondiepe kasten zodat je makkelijk overal bij kunt. Een andere goede oplossing hiervoor zijn lades, omdat je die uitschuift en dan direct over bij kunt. Zorg daarnaast dat de keuken goed verlicht is en neem eventueel een brandalarm.

Kijk zorgvuldig naar de looproutes in huis

Bekijk welke looproutes er zijn en kijk daar dan kritisch naar. Zo is het niet handig om grote, hoogpolige tapijten in huis te hebben of veel dingen op de vloer hebt staan. Zorg er dus voor dat die looproutes vrij zijn en dat je niet ergens achter kunt blijven hangen. Onderdeel hiervan is ook om (hoge) drempels weg te halen en eventuele deuren te verbreden voor als je daar met een rollator doorheen moet. Zorg ook dat de looproutes voldoende verlicht zijn en op ‚moeilijke’ stukken kun je eventueel wandbeugels plaatsen.

Thuiszorg en wijkverpleging zorgen ook voor betere thuissituatie

Al deze aanpassingen zorgen er in de praktijk voor dat je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen, zeker ook omdat je tegenwoordig voor lichamelijke hulp of zorg, in overleg met je huisarts, een beroep kunt doen op de thuiszorg of wijkverpleging. Deze vormen van zorg worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het toedienen van medicijnen, of helpen bij het douchen, wassen en aankleden.

Andere aanpassingen die je kunt doen

Bovengenoemde aanpassingen zijn eigenlijk de belangrijkste als je langer thuis wil blijven kunnen wonen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere zaken die je kunt aanpakken, zoals het verlagen of verwijderen van drempels, het verbreden van deuren en het verplaatsen van de slaapkamer, en eventueel badkamer, naar de begane grond.