leefkeuken

Hij raakt steeds meer in trek, de zogenaamde woon- of leefkeuken. Het is de meest intensief gebruikte ruimte in een moderne woning, vaak gecreëerd door uit te bouwen richting de tuin of vierkante meters uit de woonkamer te ‘pikken’. Droom je ook van zo’n multifunctionele keuken die het hart van je woning vormt? Lees dan onderstaande tips ter inspiratie. 

Geef zonlicht en -warmte de ruimte

In de meeste gevallen wordt een deel van de tuin opgeofferd om van de keuken een woonkeuken te maken. Door gebruik te maken van dikke glazen platen als overkapping, behoud je het buitengevoel. Je merkt ook dat het energieverbruik daalt omdat in deze goed geïsoleerde (en lichte) ruimte de warmte van de zon wordt vastgehouden. Meer besparen doe je door middel van online energie vergelijken en eventueel overstappen, maar omdat een groot deel van het huiselijke leven zich hier afspeelt, hoeven andere vertrekken nauwelijks verwarmd te worden. Door een dergelijke duurzame ingreep stijgt je huis bovendien in waarde. 

Haal meer natuur naar binnen met planten

Met geurige kruidenplanten die je tijdens het koken binnen handbereik hebt, versterk je het buitengevoel dat bij een uitgebouwde woonkeuken hoort. Ook grotere planten die veel licht nodig hebben maken het geheel sfeervoller. Een ander natuurlijk element is hout, het bouwmateriaal dat nog altijd als een van de duurzaamste geldt en niet alleen om die reden weer zeer in trek is. Een veel gebezigde term als ‘landelijk’ doet denken aan gerecyclede houten keukenkasten, met rekken voor de borden en glas in de deurtjes. Een ouderwetse, ietwat Frans aandoende trend. 

Plek voor televisie en een kolossale eettafel

Een echte woonkeuken waar je het liefst de hele dag vertoeft, heeft natuurlijk een kolossale eettafel waaraan familiebijeenkomsten van Italiaanse allure plaatsvinden. Aan deze tafel is thuiswerken ook erg prettig, met uitzicht op de tuin. Vraag je af wat je nog meer in deze ruimte doet: tv kijken misschien? In Zuid-Europa is een televisie in de keuken allerminst een uitzondering. Heb je kleine kinderen, reserveer dan een hoek voor speelgoed. Wie weet is er nog ruimte over voor een tweezitsbankje? 

Richt je werkblad naar binnen toe en overweeg een cabrio-variant

Je maakt er bijkans je eigen gezellige horecagelegenheid van, in je woonkeuken geniet je van alle maaltijden. Zorg ervoor dat je kookeiland – denk aan zo’n sierlijk cementblad – naar binnen gericht is, zodat je uitjes staat te snipperen terwijl je je borrelende visite aankijkt. De chef van dienst mist op deze manier niks van het gesprek. Overweeg tenslotte een cabrio-variant, waarbij de glazen overkapping geopend kan worden bij mooi weer, net zoals op je favoriete horecaterrassen gedaan wordt. Welkom in het buitenleven!