geroosterde groenten

Nu de zon zich weer vaker en langer laat zien, wordt de barbecue bij menig gezin uit de schuur gehaald. Het zorgt namelijk voor het ultieme zomergevoel: lekker loungen in eigen tuin met de geur van gegrild vlees in de lucht. Maar wist je dat de traditionele barbecue een zware tol eist van de natuur? Houd de volgende keer deze tips in gedachten!

Een stukje vlees op de grill, kommen vol salades en frisse vis in de marinade. De ‘ouderwetse’ barbecue is niet zo onschuldig als die lijkt. Der broeikasgassen, het vele afval en de hoeveelheid vlees en vis hebben een flinke impact op ons klimaat. Als je de afgelopen tijd de hype hebt gevolgd en Seaspiracy of Cowspiracy hebt gezien, dan snap je vast waarom. Een barbecuemaaltijd staat vaak in het teken van vlees (of vis). Een gemiddeld barbecuepakket dat je in de supermarkt kunt kopen, gaat uit van 250 tot 900 gram vlees per persoon. Wow! Dat is veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitrijke producten (100 gram). 

Vega barbecue: duurzaam én lekker 

En hoewel we steeds beter op weg zijn om vegetarisch te eten, liegen de cijfers er niet om. Uit onderzoek blijkt namelijk wel dat de vleesvervangers bezig zijn met een snelle opmars, maar de verkoop van vlees desondanks blijft stijgen. Kortom: een duurzame barbecue bestaat uit geen of minder vlees en vis én meer groenten, fruit, brood en vleesvervangende producten. Saai? Nee hoor. Wij zetten 5 heerlijke ideeën op een rijtje.

Pof je groenten

Waarschijnlijk ken je het wel: een gepofte aardappel uit de magnetron of oven. Maar wist je dat je ook op de barbecue kunt poffen? En dat hoeft dan niet bij een aardappel te blijven. Ook groenten als zoete aardappel, bieten en aubergine laten zich heerlijk poffen op de barbecue. Smeer de groenten in met olijfolie, prik er wat gaatjes in met een vork en verpak in aluminiumfolie. Leg op de barbecue en pof in 30-60 minuten. 

fruit grill

Nét echt

Een shaslick van de barbecue: om je vingers bij af te likken… Helaas zijn deze stokjes met gemarineerd vlees en groenten niet zo goed voor het milieu. Maak daarom je eigen spiesjes met groenten en vleesvervangers. Denk hierbij aan gemarineerde tofu, tempeh of nepkip. Ook halloumi doet het erg goed op de barbecue. Dit is een van de weinige kazen die niet smelt als die warm wordt gemaakt. Marineer of kruid de halloumi naar smaak en maak er spiesjes van in combinatie met groenten of fruit. Halloumi smaakt van zichzelf een beetje zoutig en is het lekkerst als je ‘m warm eet. Als die afkoelt, wordt de kaas een beetje taai. Meteen serveren dus!

Vegaburger op de grill

Een barbecue is geen barbecue zonder hamburgers. Maak deze keer eens een vega variant. Wedden dat je tafelgenoten het verschil niet proeven? Je kunt natuurlijk een kant-en-klare vegaburger bij de supermarkt halen. Tegenwoordig zijn er namelijk hele goede burgers die niet van echt te onderscheiden zijn. Maar zelf een vegaburger maken is misschien nog wel leuker én lekkerder. Maak een variant van zwarte bonen, linzen of tofu. Serveer de burger op een lekker broodje met sla, tomaat, komkommer en saus naar keuze. Ga jij all-in vandaag? Kies dan eens voor vegan mayonaise! Nóg beter voor het milieu.

Effecten op het milieu

Maar met alleen vleesvervangers eten, red je het milieu helaas niet. De barbecue zelf is ook erg belastend voor het milieu. Hoe je dan tóch duurzaam kunt barbecueën? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de barbecue zelf. Heb je er thuis een of leen je er een van vrienden of familie? Een deel barbecue is wellicht een idee. Op de website van Peerby kun je spullen huren of lenen van je buren. Misschien hoef je zelf niet eens een nieuw exemplaar te kopen! Daarna is het belangrijk om te kijken naar de soort barbecue die je gebruikt. Er zijn veel verschillende varianten te koop. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het is slim om voor een barbecue van duurzaam materiaal te kiezen, omdat de grill dan een stuk langer meegaat. Ook de grootte van je exemplaar is belangrijk. Heb je een grote familie of komen er vaak vrienden over de vloer? Dan is een grote barbecue wellicht nodig. Als je alleen met je gezin of partner grilt, kun je misschien beter kiezen voor een kleiner exemplaar. Want hoe groter de barbecue is, hoe meer belastend voor het milieu.

geroosterde groenten

Welke barbecue past bij mij?

Keramische kamado-barbecue

Grill jij het liefst op houtskool? Dat is helaas niet zo goed voor het milieu. Met een kamado-barbecue denk je tóch een beetje aan het klimaat. Deze variant heeft namelijk een zware deksel, waardoor de temperatuur goed onder controle te houden is. De uitstoot is daarmee minder dan bij een barbecue zonder deksel. De keramische varianten zijn vaak wat prijziger, maar wel gemaakt van degelijk materiaal. Dat verlengt de levensduur.

Kamado Keramische barbecue
Klik hier voor meer info over bovenstaande Kamado keramische barbecue

Grillen op gas

Een gasbarbecue is vaak wat duurder dan een gewone barbecue, maar daarbij komt meteen een voordeel. Grillen op gas verbrandt namelijk een stuk minder kolen en briketten. Er komt minder roet en rook in de lucht, en dat is daarmee dus beter voor het milieu. Deze variant heeft tevens een ingebouwde thermometer die de kooktemperatuur erg precies weergeeft. Zo wordt jouw eten altijd perfect gaar. 

Elektrisch barbecueën 

Het is hartstikke makkelijk en snel, en je helpt het milieu een handje. Een elektrische barbecue wordt gewoon geleverd met een stekker die je in het stopcontact steekt. Na een paar minuutjes is de barbecue al warm en kun je al beginnen met koken. Geen gedoe met aanmaakblokjes of houtskool. Hartstikke handig én duurzaam. 

Heb jij een gezellig buitenetentje gepland? Dan mag een mooie tuinset niet ontbreken. Ontdek hier de mooiste 8-persoons tuinsets.