alles in en rond je huis klaarmaken voor de lente

Een gezond huis hebben gaat verder dan afstoffen en stofzuigen. Wanneer heb je voor het laatst je rookmelders gecontroleerd? Wat dacht je van de laatste keer dat je de ventilatieopening van je droger hebt schoongemaakt? Lees onderstaande tips om ervoor te zorgen dat jij en je huis klaar zijn voor een heerlijke nieuwe lente.

Schone dakgoten

Pak een ladder en controleer de dakgoten op vuil. Verwijder zoveel mogelijk met je handen en verwijder eventuele overgebleven smurrie met een tuinslang. Schuif de slang in de regenpijp om het vuil uit de zwanenhals bochten te halen. Zorg ervoor dat jouw regenpijpen het water minstens anderhalve meter van de funderingsmuren afvoeren.

je huis klaarmaken voor de lente

Schrob muren, plinten en stopcontacten

Schrob alle muren, in de badkamer, keuken, slaapkamers en woonruimtes, met een spons of borstel en milde zeep en water. Denk hierbij aan plinten en stopcontacten. Zorg ervoor dat je de afdekplaten volledig droogt voordat je ze terugplaatst.

Filters vervangen

Vervang alle filters inclusief water-, afzuigkap- en ontluchtingsfilters. Je dient deze filters elke 3-6 maanden te vervangen, afhankelijk van het type filter dat je hebt.

huis klaarmaken voor de lente

Schone kranen en douchekoppen

Schroef de kranen, gootsteenstoppers en douchekoppen los en week ze in gelijke delen azijn en water oplossing. Laat ze een uur weken en spoel ze daarna af met warm water.

Reinig de droger opening

Een verstopte droger opening kan brandgevaar opleveren. Om het schoon te maken, koppel je de ontluchting aan de achterkant van de machine los en gebruik je een ontluchtings borstel voor de droger om de pluisjes te verwijderen. Buiten het huis verwijder je het ventilatiedeksel van de droger en gebruik je de borstel om de pluisjes van het andere uiteinde van de ontluchtingsleiding te verwijderen. Zorg ervoor dat de ventilatieklep vrij kan bewegen.

huis lente klaar maken

Buitenramen wassen

Maak alle ramen goed schoon, of huur een glazenwasser in om alle buitenramen schoon te maken.

Houd allergenen weg

Houd stof, schimmel en pollen op afstand door jouw huis op te ruimen, leidingen te controleren op lekken en de lucht schoon te krijgen. 

Controleer fundering openingen

Een huis met een kruipruimte heeft ventilatieopeningen langs de funderingsmuren. De ventilatieopeningen zorgen voor luchtcirculatie die overtollig vocht en schimmel groei helpt voorkomen, en ze voorkomen dat beestjes zich onder het huis nestelen. De schermen verzamelen bladeren en ander vuil in de herfst en winter. De lente is een goed moment om ze schoon te maken en te controleren op schade. Reinig de ventilatieopeningen met de hand of gebruik een stofzuiger. Repareer beschadigde schermen – beestjes kunnen zelfs door de kleinste gaatjes komen.

je huis lente klaar maken

Maak de grill schoon

Jouw barbecue heeft waarschijnlijk stof verzameld in de herfst en winter. Help je barbecue lang mee te gaan door deze goed te reinigen, of je nu een houtskool- of gasbarbecue hebt. Op deze manier, kun je bij de eerste dag met een warm einde, de bbq direct aansteken!

Bereid je tuin voor

Je kunt geen gezonde tuin hebben zonder goede grond. Online kun je erg veel tips vinden om jouw aarde weer gezond te maken na de winter.

Rookmelders testen

Test rookmelders en koolmonoxidemelders en vervang de batterijen indien nodig. Het is goedkoop, duurt maar een paar minuten en kan het leven van jou en je gezin redden.

Dit kun je doen om alles in en rond je huis klaar te maken voor de lente

Schoon tuinmeubilair

Het buitenseizoen staat voor de deur. Zorg dus dat alle buitenmeubels schoon zijn, van plastic tot canvas: alles moet even goed afgeschrobt worden!