wespenplagen

In 2020 was het al vroeg in het jaar warm! De maanden februari, maart en april brachten ons veel hogere temperaturen, dan dat we in het verleden gezien hebben. Hoewel veel mensen genieten van het mooie weer, zitten hier ook nadelen aan. Wist je bijvoorbeeld dat de hogere temperaturen het aantal wespen laten groeien? In de winter blijft de jonge koningin vaak alleen achter in een wespennest. De werksters en oudere koningin zijn niet bestand tegen de lage temperaturen. Op het moment dat het buiten warmer wordt, begint de jonge koningin aan het leggen van haar eitjes. De larven die hieruit komen, werken aan een verdere uitbreiding van de kolonie. 

Koningin ontwaakt steeds eerder uit haar winterslaap 

Doordat het al vroeg in het jaar warm is, begint de koningin eerder aan het leggen van haar eitjes. Op deze manier zal het nest uiteindelijk uit veel meer wespen bestaan, dan in voorgaande jaren het geval was. Daarbij blijft het tot later in de herfst warm. Dit betekent dat de wespen veel later gedood worden door de lage temperaturen uit de winter. De wespen zorgen bij veel huishoudens voor overlast. Niet alleen is het vervelend dat ze voortdurend op je boterham met jam of hagelslag zitten. Ook kunnen de steken van een wesp erg venijnig zijn. Bij mensen met allergie kan een wespensteek een flinke zwelling veroorzaken. 

Wespennest verwijderen van groot belang 

Het feit dat de jonge koningin de winter doorkomt in haar nest, geeft aan hoe belangrijk wespen bestrijden is. Vaak wordt gedacht dat het nest kan blijven zitten, als je hier in de herfst en winter geen wespen meer ziet. In de lente en zomer zullen er echter al snel weer wespen richting je terras trekken, door de larven van de jonge koningin. Reden genoeg om een wespennest, zelfs als deze leeg lijkt, te laten verwijderen. Doe dit niet zelf, maar schakel professionele hulp in. 

Plekken waar een wespennest gevormd kan worden 

Een wespennest kan op verschillende plaatsen rond je woning worden opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een holle boomstam in de tuin, een kleine kier in een voeg van je buitenmuur, enzovoorts. Probeer de vliegbewegingen van de wespen rond het terras te volgen, om te achterhalen waar het wespennest zich ongeveer bevindt. Nadat je het wespennest hebt laten verwijderen kan het verstandig zijn om een kier te dichten of een holle boom weg te halen. Het voorkomt dat je nogmaals te maken krijgt met een wespennest op deze plek.