dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel laten plaatsen is een goed idee als je jouw donkere zolderkamer om wilt toveren in een lichte, ruimtelijke kamer waar gretig gebruik van gemaakt zal worden. Maar voordat je dat doet, is het wel belangrijk dat je je verdiept in de mogelijkheden en eventuele hindernissen als je een dakkapel wilt laten plaatsen. We wijzen je graag op een aantal punten waar je op kunt letten!

Wel of geen vergunning

Vaak kun je een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen. Dit geldt met name voor het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant of zijkant van je huis en niet aan een kant die aan een openbaar gebied grenst. Je bent dan wel aan allerlei voorwaarden gebonden, zoals maximale maten en een plat dak op de dakkapel. Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorkant van je huis heb je wel een omgevingsvergunning nodig. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen. De aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van het bestemmingsplan, de welstandsnota en het bouwbesluit. 

Doe de vergunningscheck en je weet direct of het nodig is om een vergunning aan te vragen. Is dat nodig? Houd er dan rekening mee dat het tot 8 weken kan duren voordat je een reactie krijgt en dat je hiervoor kosten moet betalen. Daarnaast ben je volgens het burenrecht in het Burgerlijk Wetboek verplicht je buren in te lichten over de te plaatsen dakkapel. De buren krijgen nog eens 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

De juiste afmetingen

Wanneer je voor een standaard formaat dakkapel kiest, ben je misschien iets voordeliger uit, maar weet je wel zeker dat dit precies past en dat je optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden? Daarom is het altijd aan te raden om de maten op te laten meten door een professional die ook maatwerk kan leveren. Je wilt geen meetfout maken of uiteindelijk net niet aan de vergunningsvrije afmetingen voldoen.

Welk materiaal?

Een dakkapel is in verschillende materialen verkrijgbaar. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een kunststof dakkapel. Het grote voordeel hiervan is dat je nooit meer in weer en wind het dak op hoeft om de dakkapel te schilderen. De onderhoudsarme kunststof dakkapel kan uitstekend tegen alle weersomstandigheden en hoeft alleen af en toe met een sopje schoongemaakt te worden. Dat scheelt je veel tijd en geld en is ook nog eens beter voor het milieu! Een kunststof dakkapel gaat bovendien heel veel jaren mee. 

Wil je graag meer weten over (kunststof) dakkapellen? Doe online inspiratie op op bijvoorbeeld de website van Jansma Burdaard. Een gerenommeerde specialist met vele jaren ervaring!