Een zorgunit in de tuin heeft veel voordelen. Zowel jij als je (schoon)ouder genieten van privacy, terwijl hulp altijd in de buurt is. Je hoeft je niet langer te verplaatsen om een handje toe te steken en bovendien is er altijd iemand om op de hond te passen of de loodgieter binnen te laten. Een compacte zorgunit van zo’n dertig tot veertig vierkante meter verschaft de zorgbehoevende alles wat nodig is, zoals een badkamertje en een klein keukentje. Uiteraard kan dit nog worden aangevuld met een gemeenschappelijke (opberg)ruimte.
Een verplaatsbare zorgwoning op maat
Er zijn verschillende bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het bouwen van modulaire zorgunits. Een voorbeeld hiervan is Zorg en Welzijn Bouw uit Oijen. Dit bedrijf maakt mantelzorgwoningen die perfect voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Ze hebben een geschikte U-waarde, zijn goed geventileerd en hebben een passende afwerking. Een basismodule van zo’n 48 m² kost er 54.950 euro, inclusief btw, advies en een ontwerptekening. Grotere modules zijn ook mogelijk en bovendien kan er voor een luxe-afwerking met laminaat worden gekozen, maar dan loopt het prijskaartje natuurlijk op.
Een zeecontainer als zorgunit gebruiken
Een betaalbaar alternatief is een container kopen van Brinkbox. Hier kan je namelijk zowel nieuwe als gebruikte zeecontainers kopen die je bovendien op maat kan laten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van ramen, tussenwanden of het aan elkaar koppelen of isoleren van containers. Containerbouw is voordeliger dan traditionele bouw en is veel goedkoper. Een tweedehands zeecontainer van bijna 30 m² kost er zo’n 3.095 euro (A-kwaliteit). Uiteraard moet je dan wel nog enkele duizenden euro’s voorzien voor de ombouw tot een zorgunit, maar over het algemeen zijn omgebouwde zeecontainers tot twee keer goedkoper dan zorgwoningen op maat. Dit is zeker het geval als je sommige zaken zelf kan doen.
Een zorgunit als bijgebouw
Uiteraard hoef je niet per se te kiezen voor een verplaatsbare zorgwoning of een omgebouwde zeecontainer. Een zorgwoning kan ook als bijgebouw op het eigen terrein worden geplaatst. Hierbij wordt er in principe een beroep gedaan op de hulp van een architect. Het voordeel is dat de focus dan veelal ligt op levenslang gebruik. Dit wil zeggen dat de zorgunit zo wordt gebouwd dat het later, wanneer de zorgbehoevende tot ieders spijt komt te overlijden, een ander nut dient. Dan kan de zorgunit eenvoudig als ontspanningsruimte of logeerruimte worden ingericht. Vooraf legt men al de nodige kabels en voorzieningen, zodat het herbestemmen kinderspel is.
Een chalet als zorgwoning gebruiken
Een laatste veelgebruikte oplossing is een chalet in de tuin plaatsen. Dergelijke houten tuinconstructies hebben vaak al een woonfunctie en hebben maar weinig aanpassingen nodig. Het is over het algemeen relatief betaalbaar omdat het vaak het resultaat is van massaproductie, hoewel je ook voor maatwerk kunt kiezen. Het is ten slotte bewezen dat mensen met reuma baat hebben bij het wonen in een houten chalet. Onder andere Garden Pleasure in Hollands Kroon heeft ervaring met het ontwerpen, plaatsen en inrichten van chalets die als zorgunit worden gebruikt.