Als je net als ik geen fan bent van onnodige post, ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om dit probleem aan te pakken. Een effectieve oplossing is het hebben van een goed functionerende en strategisch geplaatste brievenbus. Maar voordat we ingaan op de specifieke regels en richtlijnen voor het plaatsen van een brievenbus, laten we eerst kijken of het Ć¼berhaupt verplicht is om er een te hebben. In Nederland zijn er geen wettelijke bepalingen die expliciet stellen dat het verplicht is om een brievenbus te hebben. Dit betekent echter niet dat je vrij bent om helemaal geen brievenbus te hebben. Er zijn namelijk wel andere regels en vereisten waar je rekening mee moet houden.

Kan het ontbreken van een brievenbus gevolgen hebben?

Eigenlijk wel de belangrijkste reden dat mensen ervoor kiezen om een brievenbus te hebben, is natuurlijk om hun post te ontvangen. Het niet hebben van een brievenbus kan leiden tot gemiste post en mogelijke juridische complicaties. Denk hierbij aan het niet tijdig ontvangen van belangrijke documenten of correspondentie. Daarnaast kan het ontbreken van een brievenbus ook problematisch zijn voor bezorgdiensten en koeriersbedrijven die jouw pakketten willen afleveren. Het kan leiden tot vertragingen in leveringen of zelfs tot het retourneren van pakketten naar de afzender. Om deze problemen te voorkomen, kun je ervoor kiezen om toch een brievenbus aan te schaffen. 

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een brievenbus?

Allereerst moet je rekening houden met de toegankelijkheid van de brievenbus. Het is belangrijk dat de postbode of bezorger gemakkelijk toegang heeft tot de brievenbus, zodat ze zonder problemen jouw post kunnen bezorgen. Dit betekent dat de brievenbus niet te ver van de straat af mag staan en dat er geen obstakels zijn die het bereiken ervan bemoeilijken. Daarnaast zijn er enkele specifieke regels waaraan je moet voldoen bij het plaatsen van een brievenbus:

  1. Hoogte: De opening van de brievenbus moet zich op een hoogte bevinden tussen 0,7 meter en 1,8 meter boven het gras/steen. Dit zorgt ervoor dat zowel volwassenen als kinderen gemakkelijk bij de brievenbus kunnen.
  2. Afmetingen: De minimale afmetingen voor een brievenbusopening zijn 26 x 3,2 cm (breedte x hoogte). Groter is altijd beter om ook grotere enveloppen en pakketten te kunnen ontvangen.
  3. Plaatsing: Als je in een appartement woont, moet de brievenbus zich meestal in de gemeenschappelijke hal bevinden. In andere gevallen moet je ervoor zorgen dat de brievenbus zich dichtbij jouw woning bevindt, maar wel aan de openbare weg.
  4. Zichtbaarheid: Het is belangrijk dat jouw brievenbus goed zichtbaar is voor postbezorgers. Zorg ervoor dat deze niet verstopt is achter bijvoorbeeld struiken of hekken.

Hoe kom ik af van onnodige post?

Een makkelijke manier om onnodige post te verminderen, is door aan te geven dat je geen ongewenste reclame en geadresseerde reclamepost wil ontvangen. Dit kan heel makkelijk gedaan worden door het gebruik van een JA/NEE of NEE/NEE sticker. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij www.brievenbuswebshop.nl. Zij hebben buiten de stickers ook brievenbussen verkrijgbaar. De afmetingen staan vermeld zodat je kunt kijken of deze groot of klein genoeg is voor jouw woning.