kindvriendelijke keuken

Vraag een willekeurige ouder welke ruimte in huis het meeste wordt gebruikt, en ze zullen waarschijnlijk de keuken zeggen. Hoewel gezinnen hier vaak samenkomen, bevat de keuken ook veel niet-zo-kindvriendelijke zaken, zoals hete kookplaten, scherpe messen, breekbaar glaswerk en dus moet je bewust met deze ruimte omgaan.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties voor de keuken met het hele gezin in gedachten, en bepaalde oplossingen zijn met dat in gedachten bedacht. Je wil een ruimte die kleintjes aanmoedigt om te leren koken en die ook betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden is. Hier lees je hoe je dat allemaal, en meer, kunt verkrijgen.

Zorg er bij het aanleggen van de keuken voor dat je als ouders kan koken terwijl je een oogje houdt op de kleintjes, of ze nu in een aangrenzende slaapkamer zijn of huiswerk maken aan de eettafel. Als je een keuken met één muur hebt die grenst aan de woonruimte, voeg dan een eiland toe om een ​​werkruimte te creëren waar je je rug niet naar de kinderen hoeft toe te keren. Overweeg om de gootsteen onder een raam te plaatsen om een ​​duidelijk zicht op de achtertuin te hebben tijdens het werk in de keuken.

Scherpe voorwerpen buiten bereik houden

Scherpe voorwerpen buiten bereik van kleine handen houden is een goed idee. Installeer in plaats van een gemakkelijk toegankelijk messenblok een magnetisch wandrek op de achtermuur voor niet alleen messen, maar ook scharen, schillers en andere scherpe metalen gereedschappen die kinderen anders uit een la kunnen trekken.

Voor andere accessoires die schade kunnen aanrichten, zoals een kaasrasp of hakmolen, gebruik je één lade voor deze spullen en beveilig je die met een kinderslot. Nog beter, stel een reeks kindvriendelijke gebruiksvoorwerpen, kommen, bestek en een schort samen om ze hun eigen gereedschap te geven om mee te werken. 

Moedig kinderen aan om mee te doen in de keuken en te leren koken door ze hun eigen opbergruimte te geven. Leg hier het kinder gerei, hun favoriete gerechten, evenals kindvriendelijke “volwassen” spullen zoals bakjes, kleine potten en pannen en kleurrijke schrobborstels.

Er is tegenwoordig veel keukengerei voor kinderen op de markt, afgestemd op koks van alle leeftijden. Er is een mes- en dunschiller set met functies zoals afgeronde randen voor kinderen vanaf 8 jaar en veelkleurige borden, kommen, bekers en bestek.

Morsen en rommel zijn er in overvloed als je kinderen hebt. Of je nu een peuter of een tiener hebt, het installeren van oppervlakken die snel en gemakkelijk kunnen worden afgeveegd, is een must. Zo zijn werkbladen van kwarts extreem onderhoudsarm; het materiaal is niet-poreus en zeer kras-, vlek- en hittebestendig. Voor een meer budgetvriendelijke optie zijn laminaat bladen net zo gemakkelijk schoon te maken.

Je wilt ook kasten die in een handomdraai kunnen worden schoongemaakt. Een vlak oppervlak is de beste keuze: geen spleten waar sap of kruimels tussen kunnen blijven zitten… en een hoogglans afwerking is het meest duurzaam. Gelakte of met folie afgewerkte fronten zijn even gemakkelijk te reinigen en vlek- en vochtbestendig.

Kleine kinderen zijn constant in beweging, hoe vaak je ook roept “niet naar binnen rennen!” Het laatste wat je wilt is dat een klein hoofd een scherpe hoek ontmoet. Veel werkbladen kunnen volgens jouw specificaties worden gesneden, dus je kunt ervoor kiezen om de randen volledig af te ronden. Bonus: je heupen worden ook beschermd!