trends op het gebied van tuinen

Elk jaar verschuiven de trends op het gebied van tuinen een beetje. Deze trends wisselen niet zo snel als bijvoorbeeld interieur trends, maar het is wel zo dat bepaalde type tuinen populairder zijn dan andere. Onze tuinen worden namelijk aangepast aan de behoeften die wij in ons leven hebben en daarom kijken wij hieronder wat die trends zijn. Heb je plannen om je tuin te gaan veranderen, dan kun je onderstaande tuintrends direct toepassen. Daarmee ben je ervan verzekerd dat je een toekomstbestendige tuin ontwerpt en dat je niet wordt ingehaald door de tijd of nieuwe ontwikkelingen. Hieronder kijken we naar de twee meest populaire tuinen van het moment: de vier seizoenen-tuin en de ontstress-tuin.

De vier seizoenen-tuin

Deze tuin speelt in op twee behoeften die veel mensen hebben: buiten zijn en de ruimte hebben. In eerste instantie zou je zeggen dat een tuin vooral niet in elk seizoen geschikt is om buiten te zijn, maar met een aantal aanpassingen kann dat wel. Ineens heb je er een extra woonkamer bij, dat komt vooral door onderstaande elementen.

de grootste trends op het gebied van tuinen

Elk seizoen heeft zijn eigen charme. Die zijn voor ons niet te veranderen, dus we kunnen er maar beter van genieten. Het blad dat in het najaar valt, veeg je in de border om planten en diertjes de winter door te helpen. In de winter organiseer je het tofste feest van de buurt: de winter barbecue die is overkomen waaien uit Amerika. Glühwein of warme chocolademelk, sfeerverlichting, een vuurkorf, flinke bak snert op schoot en een goed gevulde barbecue.

Bijna iedereen kent een van de meest populaire buitenkeukens: de barbecue. Elke dag barbecueën is natuurlijk niet te doen en gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden. Denk aan een pizzaoven, een smoker, een wok, maar natuurlijk ook de kookplaat. Maar het hoeft niet zo groot. Koken in eigen tuin met kampeer kookspullen kan natuurlijk ook. Op die manier maak je weinig extra kosten en haal je toch meer uit je tuin.

Met een overkapping zit je het hele jaar droog en haal je het maximale uit je tuin. Regenbui? Geen probleem. Frisse dag? Terrasverwarmer. Je zult zelfs merken dat het wel iets heeft om in de winter onder een overkapping te zitten. Zeker als daar en warmtebron staat en je op die manier warm kunt genieten van bijvoorbeeld een sneeuwbui.

grootste trends op het gebied van tuinen

Door goede keuzes te maken in je borders, zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar groen is en in bloei staat. Er zijn namelijk veel wintergroene en zelfs winterbloeiende planten , zoals winterjasmijn, toverhazelaar, bergthee en mahonia. Wintergroene planten zijn onder meer: skimmia, rotsheide, buxus. 

De ontstress-tuin

Deze tweede tuintrend hangt redelijk samen met de vorige tuintrend. In november 2019 kwam TNO met een onderzoek waaruit blijkt dat in Nederland 1,3 miljoen mensen last hebben van burn-out verschijnselen. Het aantal mensen dat veel stress op hun werk ervaart ligt nog veel hoger. Wanneer je voor een lange periode stress hebt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat je kunt ontspannen. Je tuin kan daarin een grote rol spelen. 

Bij een ontstress-tuin zullen er bij de meeste mensen wel een aantal gedachten door het hoofd gaan: sauna, jacuzzi, wellness. Ja, dat klopt. Maar dit is natuurlijk niet voor iedere tuin en iedere portemonnee haalbaar. Daarom behandelen we ook een aantal andere manieren om te ontstressen in je tuin.

De vier seizoenen-tuin

Wellness in je tuin

Zoals gezegd kan een heerlijke manier om te ontstressen in je eigen tuin wellness zijn. Als je een beetje ruimte hebt, kun je al snel een jacuzzi of sauna neerzetten. Dit is soms beter haalbaar dan je denkt, want er zijn bijvoorbeeld ook opblaasbare jacuzzi’s en bubbelbaden. En kijk eens op Marktplaats of je een goede deal tegenkomt. Uiteraard kun je hier ook zo groot in denken als je zelf wil.

Wist je dat rustig bewegen helpt om je stress te verminderen? Ook dat kan je in je tuin toepassen. Zelfs wanneer je niet veel ruimte hebt. Leg een matje op de grond en je kunt rek- en strekoefeningen doen. Heb je een overkapping of een schuur? Daarin kan prima een hometrainer of roeiapparaat staan. Ook kleine oplossingen kunnen een groter verschil maken dan je denkt. En voor diegenen met een grote tuin: wat dacht je van een zwembad om baantjes in te trekken? 

Groen ontstresst

Groen in je tuin werkt rustgevend en vermindert stress. Geniet van de zon op je gezicht en neem rustig de tijd om buiten te zitten. Maak een lekker zitplekje tussen het groen waar je je even terug kunt trekken. Werk aan geluid en geur in je tuin. Denk aan het rustgevende geluid van de wind tussen siergrassen door, zacht kabbelend water of het getjilp van vrolijke vogels. Snuif de geur op van sering, lavendel, Mexicaanse oranjebloesem of rozen.

de ontstress-tuin

Gebruik rustige kleuren en materialen

Ook in je kleur- en materiaalkeuzes kun je kiezen voor ontstressen. Rustige kleuren, zoals groen, wit, grijstinten en beige maken je rustig. Zorg voor eenheid in je materialen, dus niet een bij elkaar geraapt zootje dat alleen maar afleid. Gebruik zachte materialen, zoals glad hout en gladde tegels en pas vooral natuurlijke materialen toe.