barbecue

Barbecueën op de houtskool barbecue kan op verschillende manieren. Sommige mensen geven de voorkeur aan briketten en de anderen aan houtskool. Beide hebben verschillende voor- en nadelen. Ben je benieuwd wat de voor en nadelen zijn van briketten en houtskool? Lees dan verder en kom erachter!

Houtskool 

Houtskool bestaat uit puur hout en heeft daarom meerdere voordelen. Het ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als je vlees snel dicht wilt schroeien. Bij houtskool worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd. Hierdoor tast het bijvoorbeeld niet de binnenkant van keramische barbecues aan. Het nadeel aan houtskool is dat de temperatuur snel daalt na het hoogtepunt. Houtskool brandt dus snel op en daardoor heb je er veel van nodig als je een avond lang gaat barbecueën. Daarnaast veroorzaakt het branden van de kolen asdeeltjes die op je eten terecht kunnen komen. 

Briketten

Briketten worden geperst en bestaan uit verpulverd houtskool, gecombineerd met bindmiddel. Hetzelfde geldt voor kokosbriketten, alleen zijn deze milieuvriendelijker omdat er voor kokosnoten geen bomen worden omgehakt. Briketten worden gelijkmatig heet en blijven lang op een constante temperatuur. Dit komt goed van pas als je een groot stuk vlees wilt garen of een hele avond lang wilt barbecueën. Het nadeel van briketten is dat je lang nodig hebt om de juiste tempratuur te bereiken. Ook worden ze nooit zo heet als houtskool. 

Houtskool of briketten? 

Briketten en houtskool hebben allebei hun voor- en nadelen. Houtskool wordt snel heel heet, maar brandt ook weer snel op. Briketten ontbranden minder snel, maar blijven daarna wel langer op een constante temperatuur. De keuze hangt dus af van jouw grilvoorkeuren.