biologische zaden

Duurzaamheid en gezondheid staan vandaag de dag hoog op de agenda en dus groeit de aandacht voor biologische alternatieven. Zo puur mogelijk en zonder chemicaliën zijn de elementen waar we ons steeds meer in verdiepen. In de moestuin is er daarom steeds meer interesse voor biologische zaden. De keuze voor biologische zaden gaat daarbij verder dan alleen de teelt van smaakvolle, ‘schone’ groenten; ze heeft ook positieve gevolgen voor jouw gezondheid, het milieu en het ingenieuze ecosysteem. 

Wat zijn biologische zaden?

Biologische zaden zijn niet geteeld met chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar met alternatieven uit de natuur. Stichting Skal ziet er door middel van strenge controles op toe dat zaden echt biologisch zijn. Wanneer de zaden inderdaad aan de eisen voldoen, wordt op de zaadzakjes het welbekende groene keurmerk met het door sterretjes gevormde blad afgebeeld. 

De kracht van biologische zaden

Er zijn verschillende redenen waarom biologische zaden een verantwoorde keuze zijn:

  • Natuurlijk erfgoed: Biologische zaden zijn niet genetisch gemodificeerd, waardoor het natuurlijke karakter van de planten behouden blijft.
  • Weerstand tegen ziekten: De planten die groeien uit biologische zaden hebben vaak al een natuurlijke weerstand tegen ziekten ontwikkeld. Dit komt doordat ze zijn opgegroeid in een omgeving zonder synthetische pesticiden en waarschijnlijk dus al in aanraking zijn geweest met plagen en ziekten. In tegenstelling tot gangbare zaden die onder invloed van bestrijdingsmiddelen zijn ontstaan, zijn biologische zaden dus goed opgewassen tegen ziekten en plagen.
  • Bodemkwaliteit en bodemleven: De bodem is letterlijk het fundament van je planten. Die wil je dus optimaal houden. Biologische zaden bevorderen het bodemleven, wat leidt tot een betere bodemkwaliteit en minder bodemvervuiling.
  • Insectvriendelijke omgeving: Door het ontbreken van pesticiden is je moestuin een fijne omgeving voor nuttige insecten, zoals bijen en vlinders, die onmisbaar zijn voor bestuiving en een gezond ecosysteem.

De weg naar een groenere moestuin

Biologische zaden vormen een belangrijke stap richting een duurzame, gezonde en veerkrachtige moestuin. Door te kiezen voor een zaadzakje met biologische zaden draag je bij aan een evenwichtiger ecosysteem en help je de cyclus van de natuur te behouden. Het kost vaak net iets meer, maar daarmee investeer je wel in de toekomst van jouw tuin en onze planeet.