Onderhoudstaken voor de open haard in de herfst

Met de koudere temperaturen in aantocht, ben je misschien klaar om van je open haard te genieten. Een knisperend haardvuur is zo aangenaam. Maar voordat je je hout naar binnen brengt, moet je je open haard controleren en wat basisonderhoud uitvoeren. Immers, een gebrek aan goed onderhoud verhoogt het risico op een huisbrand, en dat zou zeker een domper op je herfst- en winter plezier zijn! Gelukkig is basisonderhoud van de open haard niet al te moeilijk. Er zijn vijf belangrijke taken die u elke herfst moet aanpakken, lees snel verder om hier alles over te weten te komen!

Controleer de schoorsteenkap 

Als je geen probleem hebt met het klimmen op het dak, kun je dit zelf doen. Anders huur je een professional in om het te bekijken. De schoorsteenkap is ontworpen om wild, ongedierte en puin uit de schoorsteen te houden. Als de kap ontbreekt of een gat erin zit, moet je deze voordat je het eerste vuur van het seizoen aansteekt, laten vervangen.

Inspecteer de schoorsteen zelf 

Onderzoek de schoorsteen en inspecteer deze grondig. Let op de volgende problemen, in het bijzonder:

  • Scheuren in de baksteen
  • Ontbrekende bakstenen of stukjes baksteen
  • Gekloven mortel tussen bakstenen
  • Donkere vlekken aan de zijkant van de schoorsteen

Het is moeilijk om te zien, alleen door te kijken hoe ernstig schoorsteen schade is. Dus totdat je een professional kunt laten komen om reparaties uit te voeren, mag je geen vuur aansteken met een beschadigde schoorsteen.

Reinig de schoorsteen 

Kijk eens naar je schoorsteen. Als je wat zwarte roetafzetting opmerkt, kun je deze met zachte doeken wegvegen. Als de roet erg dik is, niet gemakkelijk loskomt of een heel vettig textuur lijkt te hebben, dan is het mogelijk creosoot. Dit is een stof die wordt geproduceerd wanneer hout bij te lage temperatuur brandt. Het is brandbaar, dus je moet het door een professional laten verwijderen voordat je een vuur aansteekt in die open haard.

Onderhoudstaken voor de open haard

Open en sluit de klep 

Om een open haard veilig te gebruiken, moet je de klep gemakkelijk kunnen openen en sluiten. Probeer de klep, voordat je het eerste vuur aansteekt, te openen en te sluiten. Als je enige weerstand voelt, probeer dan de scharnieren te smeren. Als dit de klep niet losmaakt, laat dan een professional komen kijken.

Laat een beetje as achter

Hoewel het wordt aanbevolen om de vuurhaard (waar de houtblokken branden) na elke brand, of in ieder geval één keer per maand, schoon te maken, is het een goed idee om ongeveer een centimeter as over te laten. Op deze manier houden de kolen van nieuwe vuren de warmte gemakkelijker vast. 

Houd het gebied vrij

Meubilair moet minimaal 36 centimeter van de open haard verwijderd zijn om te voorkomen dat vonken de bekleding doen ontbranden. Dit geldt zelfs als u een haardscherm gebruikt om vonken op te vangen. (Wat je zeker zou moeten doen.) 

Sluit de demper

Een demper is een scharnierende klep net boven de haard die de hoeveelheid lucht regelt die door de schoorsteen mag stromen. Het is goed om hem open te hebben tijdens een brand, maar vergeet niet om hem te sluiten als de vlam uit is om warmteverlies en uitwisseling van koude lucht te voorkomen. Stenen schoorsteenkappen 

Onderhoudstaken de open haard

Overweeg een inzethaard

Vraag een plaatselijke schoorsteenexpert of jouw haard geschikt is voor een inbouwhaard: een stalen of gietijzeren kist met een glazen voorkant die gas- of houtgestookte warmte vasthoudt en deze als een ruimteverwarmer uw huis binnen straalt. Het is een perfecte mix van gezellig en kosteneffectief.

Controleer de brandblusser, rookmelder en CO-detector 

Hoewel deze tools niet technisch deel uitmaken van de open haard, zijn ze allemaal essentieel voor de veiligheid. Zorg ervoor dat de brandblusser volledig en bereikbaar is. Vervang de batterijen in de rook- en CO-detectors en herinner jezelf eraan deze maandelijks te controleren tijdens de herfst en winter.

Bescherm de veiligheid van je familie met een goed onderhoud van de open haard en schoorsteen. Will je dat een professional de open haard verzorgt? Ga dan op zoek naar een expert bij jou in de buurt, liefst een die open haard onderhoud aanbiedt als onderdeel van maandelijkse of seizoensgebonden thuis onderhoudspakketten.

Hier zijn nog een paar tips voor het onderhoud van jouw open haard en schoorsteen:

  • Brandhout opslaan op een droge, vorstvrije plaats.
  • Gebruik altijd schoon, droog hout.
  • Vermijd het verbranden van geverfd hout, behandeld hout of ander afval.
  • Maak de open haard schoon na elk gebruik.
  • Laat de schoorsteen jaarlijks schoonmaken door een professional.

Door deze tips te volgen, kun je je open haard en schoorsteen in goede conditie houden en jouw familie veilig houden.