makelaar inschakelen

Kopers en verkopers staan ​​tegenover elkaar als het gaat om de verkoop van een huis. Wat de een probeert te bereiken, staat vaak lijnrecht tegenover wat de ander in gedachte heeft. De eerste wil het huis voor een zo laag mogelijke prijs kopen, terwijl de ander er juist zoveel mogelijk uit wil halen. En toch delen ze hetzelfde uiteindelijke doel: ze willen een verkoop. Beide partijen kunnen aanzienlijk profiteren van het inhuren van een makelaar om hen te helpen, ook al zijn hun redenen verschillend. Gelukkig kun je overal een goed kantoor hiervoor vinden, of het nu om een makelaar Elburg gaat, of om een makelaar aan de andere kant van het land. Lees snel verder om te weten te komen waarom het inschakelen van een makelaar verstandig is… of je nu een huis gaat kopen of verkopen.

Het maximale eruit halen

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk voor je huis krijgen en je zou kunnen denken dat het betalen van een commissie aan een makelaar dan zonde is. Maar een studie uit 2017 gaf aan dat  onroerend goed ongeveer 30% minder opbracht als er geen makelaar werd ingeschakeld.

Daarnaast zul je waarschijnlijk sowieso een commissie moeten betalen als de koper wordt vertegenwoordigd door een makelaar. De commissie van de makelaar van de koper wordt doorgaans in de deal verwerkt, hoewel je nog steeds bespaart op de commissie die je anders aan je eigen makelaar zou hebben betaald.

En waarom zou je geen makelaar inschakelen als je de koper bent? De verkoper betaalt immers de commissie, niet jij. Er is natuurlijk altijd een kleine kans dat de verkoper dit weigert, maar je kunt altijd nog naar andere huizen gaan kijken als blijkt dat dit het geval is.

Oog voor detail

Je bent waarschijnlijk niet de meest aangewezen persoon als het gaat om het beoordelen en begrijpen van de vele documenten die bij een onroerend goed contract komen kijken, en je moet echt wel weten waar je aan begint, ongeacht of je nu koopt of verkoopt. Koopovereenkomsten alleen al kunnen 10 pagina’s beslaan.

Gelukkig is een makelaar hier veel bekender mee. Overweeg dit als je er nog steeds aan denkt om geld te besparen door geen makelaar in te schakelen: sommige fouten of weglatingen in dergelijke documenten kunnen je evenveel kosten als de commissie die je probeerde te vermijden te betalen… of zelfs meer,  veel meer. Dit is een van de belangrijkste redenen om een makelaar in te schakelen.

Privacy en vertrouwelijkheid

Een makelaar staat achter je, of je nu een koper of een verkoper bent. Ze hebben namelijk een verantwoordelijkheid jegens hun klanten. Ze zijn wettelijk verplicht om de belangen van hun klanten voorop te stellen. Deze plicht geeft een zeer hoge standaard voor vertrouwelijkheid. Wil je als koper echt de meest intieme financiële gegevens doorgeven aan een verkoper die niet wettelijk verplicht is om de informatie vertrouwelijk te houden?

Hetzelfde geldt voor het doorgeven van alle informatie aan de makelaar van de verkoper, die geen verantwoordelijkheid jegens jou heeft, maar alleen tegenover de verkoper. Jouw eigen agent zou weten of de informatie die de andere agent van je vraagt ​​redelijk is. Je kunt verhaal halen als je de koper bent en de makelaar van de verkoper tegen je heeft gelogen, je heeft misleid of vertrouwelijke informatie heeft vrijgegeven.