kamerplanten verzorgen

Als je je huis wil opfleuren, zijn planten ideaal. Ze vragen wel wat zorg en onderhoud. Zo houd je je kamerplanten mooi en groen.

Geef planten voldoende water

Veel mensen denken dat ze hun plant elke dag of iedere twee dagen een beetje water moeten geven. Daarmee honger je je plant echter uit. De kleine hoeveelheid water wordt geabsorbeerd door de grond en bereikt daardoor nooit de wortels van de plant. 

Planten kunnen slechts weinig water opnemen, dus je moet ze elke keer een gezonde dosis water geven. Dat doe je door ervoor te zorgen dat de hele schotel van de plant of een laagje van de pot vol water staat. Je kunt hiervoor de aarde rondom de plant begieten, maar je kunt ook alleen water in de schotel of pot gieten. Bijvoorbeeld met een elho design gieter. Op deze manier kunnen je planten zoveel water opnemen als ze nodig hebben.

Vergeet ook niet om overtollig water te verwijderen. Water dat in de schotel of pot is blijven staan, kun je beter niet teruggieten bij de plant. Zeker niet als het al een keer door de grond is gegaan. Dan heeft het namelijk een aantal schadelijke verontreinigingen verzameld. Denk bijvoorbeeld aan zout. Zout is de vijand van de plant. Zoutverbranding is een veel voorkomend probleem bij planten die niet goed verzorgd worden.

Gebruik de juiste grond

Goede potgrond is de sleutel tot groene planten. Hiermee zorg je namelijk voor de juiste hoeveelheid vocht en de benodigde voedingsstoffen en beluchting. Aarde uit de tuin draineert doorgaans niet goed. Gebruik deze dus niet voor het verpotten van planten.

Potgrond bestaat meestal uit een combinatie van turf, perliet en vermiculiet. Dit mengsel zorgt voor een goede beluchting en drainage. Aan de grond zijn vaak nog meststoffen toegevoegd. Op deze manier krijgen je planten alles wat ze nodig hebben voor een gezonde groei en een fris en groen uiterlijk.