slaapkamer vloeren


De vloer in je slaapkamer is het eerste waar je ’s ochtends je voeten op zet en het laatste dat je voeten aanraken als je ’s avonds naar bed gaat. Dit zijn vijf vloeren met hun voor- en nadelen voor de slaapkamer.

  1. Tapijt

Tapijt is zacht en warm voor de voeten. Dat is een voordeel in een kamer waar je vaak op blote voeten loopt. Een ander voordeel van deze vloer is dat deze geluiden dempt. Er zijn verschillende soorten tapijt. Gesneden pooltapijt is het meest populair voor gebruik in de slaapkamer. Het is zacht, heeft een comfortabele uitstraling en is redelijk goed bestand tegen vuil.

  1. Hout

In de slaapkamer heb je niet per se een slijtvaste vloer nodig, maar het is wel fijn als de vloer lang meegaat. Met een houten vloer is dat het geval. Hout heeft ook een warme uitstraling en dat is prettig in een kamer waarin je tot rust komt en ontspant. Bovendien voelt een houten vloer warmer en zachter aan dan tegels en steen. Ook dat is een pré in de slaapkamer. Een nadeel is dat hout geen geluiddempend effect heeft. Integendeel. Je hoort het vaak als iemand in de slaapkamer loopt. Hout is ook relatief duur, dus je moet je afvragen hoeveel je wil uitgeven aan een slaapkamervloer.

  1. Bamboe

Deze gemakkelijk te onderhouden vloer kost gewoonlijk hetzelfde als een gemiddelde houten vloer. Net als hout is bamboe warmer en zachter dan tegels en steen. Het voordeel is dat het materiaal het geluid van voetstappen verzacht. De vloer gaat bovendien lang mee. Let wel op de kwaliteit. Sommige goedkopere soorten zijn gevoeliger voor krassen en kunnen gemaakt zijn met giftige harslijm.

  1. Kurk

Kurk voelt zacht aan onder de voeten en veert mee, wat prettig is in de slaapkamer. Eén van de belangrijkste eigenschappen van kurk is de isolatiewaarde. De vloer is eveneens geluidswerend en isolerend. Zware meubels als een kledingkast kunnen wel permanente inkepingen in het materiaal achterlaten. 

  1. Laminaat

Laminaat is waarschijnlijk de beste optie voor de slaapkamer van een doe-het-zelver, omdat het eenvoudig zelf te leggen is. Het is ook een goedkoop alternatief voor hout. Een goede laminaatvloer is vrijwel niet van echt hout te onderscheiden. Bovendien is de vloer vrij goed bestand tegen dagelijkse slijtage. Laminaat is wel gevoelig voor krassen en kan ook vervormen als er water of andere vloeistoffen op terechtkomen. Het biedt geen warmte- of geluidsisolatie, hoewel een ondervloer van goede kwaliteit het geluid enigszins kan dempen.