warme-woonkamer

Het koude weer is dan eindelijk neergedaald. De tijd is gekomen om de ramen en deuren te sluiten en de meeste tijd binnenshuis door te brengen. Met warme chocolademelk, een versgebakken appeltaart en goed gezelschap (of dat nu familieleden en/of vrienden zijn of een fijn boek). Dit is het moment de winter te vieren in huis met een knusse gezelligheid. Zodat je jezelf en je gasten in een aangename, huislijke en sfeervolle woonkamer kunt ontvangen. Hierbij een aantal tips ter inspiratie: hoe in jouw woonkamer het gevoel van warmte en sfeer te creëren?

Vuur houdt je warm

De meest belangrijke tip is wel de warmte van vuur in huis te halen. Dit is een eeuwen oude traditie die nu weer steeds meer gewaardeerd lijkt te worden. Het vuur geeft namelijk niet alleen fysieke warmte, maar ook een warmte van binnen, die vertaalt kan worden naar gezelligheid of sfeer. Met een houtkacheltje hoeft de verwarming veel minder aan en je krijgt er levendige vlammen voor terug, die blijven fascineren. Geen kachel in jouw woonkamer? Vuur haal je ook in huis met kaarsen. Kies ze in een kleur die past bij jouw interieur, of in warme winterkleuren als donkerrood, donkergeel, crème, of groen tijdens de feestdagen. Je mag er best een heel aantal kopen. Kaarsen heb je nooit te veel.  

Licht creëert sfeer

Met het juiste licht kun je veel sfeer creëren. Zorg er vooral voor dat er niet te veel licht is. De winter vier je door de duisternis te omarmen. Kies bijvoorbeeld voor één sfeerlamp en verder alleen kaarsverlichting. Of verlicht te ruimte door kerstverlichting langs de muur te hangen, of rondom het raam.  
warme woonkamer


Nodig gezelligheid uit

Wat is voor jouw ultieme gezelligheid? Nodig dit uit door je woonkamer hierop in te richten. Is het bijvoorbeeld het lezen van een boek? Creëer een lekker zithoekje met een tafeltje en eventueel een sfeervol leeslampje, een heerlijke zitstoel met een schapenvel erin en een kleedje op de grond. Houd je ervan uren te kletsen met een glaasje warme wijn tijdens de feestdagen? Richt de zithoek zo in dat het gezelschap elkaar aankijkt, in plaats van de tv centraal te zetten. En heb je al eens nagedacht je bezoek warme pantoffels aan te bieden bij het binnenkomen, zodat het huis schoon blijft en je bezoek uitgenodigd wordt de voeten op te trekken op de bank?