Interieur-in-Milaan-stijl

Een interieur in Milaan stijl

Italië heeft al honderden jaren een enorme reputatie op het gebied van design. In veel Italiaanse steden komt dit tot uitdrukking in de vele klassieke gebouwen in barokstijl. Maar niet alleen in de architectuur is zijn Italianen opperbest. Vooral sinds de afgelopen 50 jaar staat Italië ook bekend als het modemekka voor modeliefhebbers. De stad Milaan is de spil in de modewereld waar alles om draait. Vele modebeurzen worden in deze stad gehouden en de stad wordt door ieder beetje gerespecteerd modeontwerper bezocht. Milaan straalt design uit en het is helemaal niet moeilijk om snel Milaan geinspireerd te raken. Ook een interieur in Milaan style is razend populair. Een echt interieur in Milaan stijl is ook echt Milaan geinspireerd op de bekende rijk gedecoreerde Milanese pallazo’s. 

Gebruikte materialen

Enerzijds kunnen Italianen prachtige hypermoderne interieurs bouwen waar minimalisme de hoofdtoon is, maar niet in een Milaan interieur. Een Milaan interieur heeft helemaal niets met minimalisme en blinkt juist uit in rijke materialen. Denk daarbij aan een fraai houten visgraat vloer van uiteraard een massieve houtsoort of een vloer bestaande uit marmer. Marmer kan in een interieur in Milaan stijl ook aangebracht worden als keukenblad of als vloer- en wandtegels in de badkamer. Ook rijke stoffen als fluweel of zijde horen in een Milanees interieur thuis. Deze stoffen kunnen in de meubels verwerkt worden, als kussens, maar ook voor prachtige gordijnen. Lampen en andere armaturen of accessoires in messing maken het interieur in Milaan style dan af. 

Authentieke vloeren

Italianen kiezen altijd voor kwaliteit. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld levenslang van een vloer genieten en zelfs langer. Niet zelden zijn de vloeren in oude woningen en gebouwen voorzien van versleten houten planken, een door de tijd aangetast visgraatvloer of authentieke tegelvloeren. Dat het een versleten uiterlijk heeft geeft het interieur juist charme. De kwaliteit is nog perfect, alleen komt in een interieur in Milaan stijl de hang naar het koesteren naar het verleden naar voren. Voor een typisch Milanese vloer moet je niet op zoek naar nieuwe vloeren. Oude houten vloerplanken van goede kwaliteit zijn perfect. Ook oude vloertegels of terrazzo tegels doen het goed in een interieur in Milaan stijl. 

Kleuren

In een Milaan interieur wordt gebruik gemaakt van warme, diepe en intense kleuren. Zachte kleuren die wij hier kennen van een Scandinavisch interieur zijn uit den boze. Om het rijke Milanese leven te eren wordt er gebruik gemaakt van kleuren die aan edelstenen doen denken. Denk daarbij aan kleuren als smaragdgroen, robijnrood en aquamarijn. Het zijn absoluut uitgesproken kleuren. Wil je het toch niet zo bont maken en wat rustiger houden, kies dan voor grijsblauw behang of verf aan de muur. Dit is toch een diepe kleur, maar veel meer rustgevend. 

Kunst

Italië heeft enkele grote kunstenaars voortgebracht. Denk daarbij aan Michelangelo en Leonardo da Vinci. Kunst speelt dan ook een heel belangrijke rol in een interieur in Milaan style. En wees niet typische Nederlands bescheiden. Grote en bonte schilderijen met vooral protserige gouden lijsten passen helemaal in een Milanese interieurstijl. Kunst mag gezien worden en de uitbundigheid van de Italianen past bij hun mentaliteit. Hetzelfde geldt met sculpturen. Deze mogen rijkelijk aanwezig zijn en wees niet bang voor sculpturen met naaktvoorstellingen. Denk aan het beroemde David beeld van Michelangelo die ook volledig naakt is.