onderhoud-van-houten-kozijen

Wanneer je woning is voorzien van houten raamkozijnen dan dien je ze minstens eens in de twee jaar een grote onderhoudsbeurt te geven. Dit betekent dat je het raamkozijn moet opschuren, eventuele schade herstellen en opnieuw schilderen. Houten raamkozijnen onderhouden is goed om de kwaliteit van je raamkozijnen te behouden en je kunt daarmee de levensduur verlengen. Een groot voordeel van het onderhouden van je houten raamkozijn is dat je het gemakkelijk zelf kunt doen. Ook beschadigingen zijn met het onderhoud van je houten raamkozijn simpel te repareren. Dit in tegenstelling bij kunststof kozijnen, waar je vrijwel altijd een vakman voor dient in te huren. Kijk bij het onderhoud van je houten raamkozijn ook altijd het hang- en sluitwerk na of alles nog goed werkt en vernieuw desnoods het hang- en sluitwerk, zodat je houten raamkozijn er weer als nieuw uitziet.

De voorbereiding

Houten raamkozijnen onderhouden begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je voor het schilderen van je raamkozijn een goede dag uitkiest. Het mag namelijk niet te warm zijn, maar ook niet te koud. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 20 graden. Schilder nooit in de volle zon. Begin met het grondig reinigen van je raamkozijn met ammoniak en laat het goed drogen. Schuur nu eerst het raamkozijn lichtjes op zodat het kozijn glad is. Nu moet je de oude verflaag grondig verwijderen. Het beste doe je dit met een schuurmachine, maar een verfafbrander is ook mogelijk. Wanneer het raamkozijn geheel kaal is, is het van belang om alle naden, scheuren en spijkergaten te vullen met een vulmiddel. Breng dit aan, laat het drogen en schuur het op. Reinig daarna je raamkozijn grondig en maak het weer vetvrij met ammoniak.

Het beschilderen of lakken van je raamkozijn

Wil je de originele houtkleur van je kozijn behouden dan moet je voor het onderhouden van je houten raamkozijn een lak gebruiken. Begin eerst met een primer, zodat de lak goed hecht. Schuur het daarna nog even op en je kunt de lak gaan aanbrengen. Breng na het drogen van de laklaag eventueel nog een tweede laag lak aan. Als je je raamkozijn een kleurtje wilt geven, dan gebruik je verf. Het is aan te raden om voor de buitenkant van het kozijn hoogglansverf te gebruiken. Hoogglansverf heeft een hardere toplaag dan zijdeglans en is minder gevoelig voor slijten.