architraaf

Plinten, architraven en deurlijsten maken al jarenlang een goede indruk in de Nederlandse huizen. Ze zorgen voor wat extra sfeer en een nette afwerking. Vroeger waren ze zelfs essentieel voor de bouwconstructie, maar tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor omdat het gewoon mooi staat. Goed nieuws: je kunt ze zelf heel gemakkelijk plaatsen.

Lijsten op maat maken

Wanneer je plinten, architraven of deurlijsten wilt plaatsen, is het belangrijk dat de je verticale lijsten op maat maakt. Plaats ze tegen het kozijn en meet de lengte. Markeer daarna de binnenmaat van het verstek. Vervolgens zaag je de lijsten in verstek. Dit doe je onder een hoek van 45 graden, met een verstekbak en een verstekzaag.

Voordat je ook de horizontale lijsten kunt maken, is het belangrijk dat je de verticale lijsten alvast plaatst. 10 tot 15 centimeter montagekit op de verticale lijst is voldoende om ze te kunnen bevestigen. Klop voorzichtig met je vuist en schiet daarna de lijsten vast met kleine, koploze spijkers.

Werken met horizontale lijsten

Als de verticale lijsten geplaatst zijn, kun je aan de slag gaan met de horizontale lijst. Leg dit gedeelte op de twee al bevestigde verticale architraven en teken de maximale breedte af. Dat doe je door met de buitenzijde van het verstek te werken. Zaag daarna de horizontale lijst, op dezelfde manier als bij de verticale lijsten.

Je kunt nu de horizontale architraaf plaatsen. Bevestig de horizontale lijst op dezelfde manier als de verticale lijsten. Ook hier geldt weer dat je dit gedeelte met kleine, koploze spijkers vastzet.

Netjes afwerken

Natuurlijk wil je je kamer mooi afwerken. Je hebt vast al gezien dat er kleine spijkergaatjes zijn ontstaan, door het vastspijkeren van de lijsten. Echt geen gezicht om het zo te laten. Daarom is het een goed idee om de gaatjes dicht te plamuren. Is de plamuurlaag opgedroogd? Schuur dan de architraaf even op. Daarna kun je de kieren tussen de lijsten dichtmaken met acrylaatkit en de deurlijst aflakken.

Wil je echt een mooie overgang tussen de plint en een architraaf, dan is een plintneut gebruiken een goed idee. Kies voor eentje die ongeveer een centimeter dikker is dan de plint. Je brengt deze onderaan het kozijn aan. De architraaf plaats je dan in het midden van de plintneut.

Als je al deze stappen hebt doorgelopen, heb je zelf een architraaf geplaatst, op een nette manier. Zo ziet jouw kamer er een stuk afgewerkter uit.