mooi-kunstgras


Je ziet het steeds meer: kunstgras. Echter, je ziet steeds minder makkelijk dat het kunstgras is. Vijftien jaar geleden was het nog iets nieuws, nu is het helemaal ingeburgerd in alle soorten, maten en stijlen tuinen en is het nog maar amper van echt gras te onderscheiden. Er zijn dan ook honderden verschillende kunstgrasmatten op de markt, in verschillende prijsklassen, met verschillende uitstralingen en voor diverse toepassingen.

Er zijn meerdere redenen waarom steeds meer mensen kunstgras verkiezen boven echt gras. Wanneer het goed gelegd is, kun je er jaren plezier van hebben met minimaal onderhoud. Het droogt niet uit in de zon, er groeit geen onkruid in en je hoeft het niet te besproeien, bemesten of maaien. Het enige wat je af en toe zou kunnen doen is gevallen blaadjes wegvegen of de sprieten wat opborstelen. Kunstgrastapijt hoeft trouwens niet per se in een tuin gelegd te worden. Het kan ook prima toegepast worden op bijvoorbeeld een balkon of zelfs binnen. Het heeft immers geen grond nodig om in te groeien. Het kan in een paar uur gelegd kan worden en mag meteen belopen mag worden. 

Kunstgras kiezen

Toepassing
Wanneer je een kunstgras uit gaat zoeken zijn er veel zaken om op te letten. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “Hoe gaat het gebruikt worden?”. Wordt het toegepast in een siertuin, dan wordt het over het algemeen weinig belast. Wordt het echter een speelgazon, dan moet het meer kunnen hebben. Misschien wordt er wel overheen gefietst, worden er slidings in gemaakt tijdens een potje voetbal of gaat de hond er zijn rug lekker aan liggen schuren. Kies dus bij het kopen van kunstgras, dat past bij het gebruik.

Uitstraling
De factoren die het meest bepalend zijn voor de uitstraling van kunstgras zijn: de kleur, de poolhoogte, het aantal sprietjes per vierkante meter en de manier waarop de sprietjes zijn afgeknipt. Wat mooi zal staan hangt af van waar het komt te liggen, maar natuurlijk ook van je persoonlijke smaak.

Er is kunstgras in felle kleuren, voor eigenzinnige tuinontwerpen of speelgazonnen. Echter, veruit de meeste soorten zijn natuurlijk groen als gras. Veelal is er een mix van groentinten gebruikt voor een extra natuurlijke uitstraling. Ook kunnen er veel of weinig vergeelde krullende sprietjes in verwerkt zitten. Dit klinkt niet zo mooi, maar zorgt voor een heel realistisch resultaat.

Kunstgras heeft meestal een poolhoogte van tussen de 20 en 50 millimeter . Deze poolhoogte geeft aan hoe lang de sprietjes zijn. In een hele strakke (sier)tuin kan een korte pool met een grote dichtheid aan sprietjes mooi tot zijn recht komen, terwijl de perfectie van zo’n “grasmat” niet realistisch zou ogen in een wat speelsere tuin. Een poolhoogte van zo’n 50 millimeter met nog wat kortere sprietjes ertussen oogt erg natuurlijk.

De vorm van de sprietjes is ook een belangrijk een detail. Kunstgras heeft meestal sprietjes die recht afgehakt zijn (zoals bij gemaaid gras), afgewisseld met krullige “oude”sprietjes welke het grastapijt nog extra verdichten. Dit zorgt ook voor extra demping en een prettig aanvoelen. 

Tot slot

Alle bovenstaande factoren zijn uiteraard ook bepalend voor de aanschafprijs van het grastapijt. Toch is er binnen elke prijsklasse een verscheidenheid aan soorten te vinden, zodat je altijd wel uit de voeten kunt. Om geld te besparen kun je er ook voor kiezen om je kunstgrasmat zelf te leggen. Met een beetje handigheid zal dat wel lukken. Laat je dan door de verkoper goed voorlichten hoe je dit het beste kunt doen.