verschillende-soorten-lambrisering

Mocht je bij lambrisering denken aan vroeger, dan kunnen we ons dat goed voorstellen. Denk je dat lambrisering nog steeds iets van vroeger is? Dan heb je waarschijnlijk een nieuwe trend gemist. Lambrisering is namelijk weer helemaal in. Wat is lambrisering ook alweer precies? Welke verschillende soorten lambrisering bestaan er? Wij geven je antwoorden, ook op jouw vraag: hoe breng ik lambrisering aan?

Lambrisering in huis

Vraag 1 was: wat is lambrisering? Voor de jongeren onder ons: lambrisering is een soort wandbetimmering, bestaande uit een paneelwerk. Meestal zit lambrisering tegen het onderste deel van een wand, maar dat hoeft niet (dat lichten we nog toe). Lambrisering is zowel bescherming als versiering van de wand. Ben je nieuwsgierig en wil je nu ook inspiratie voor lambrisering? We nemen je mee!

Inspiratie-voor-lambrisering

Variatie in lambrisering

Zeker in deze moderne tijd bestaan er veel verschillende soorten lambrisering. Zo mag deze sierlijke betimmering zowel laag als hoog zijn, sterker nog: je kunt juist ook van het hoogste deel van een wand een lambrisering maken. Hout wordt nog steeds het meeste gebruikt als materiaal voor een lambrisering, maar je kan bijvoorbeeld ook een lambrisering schilderen, in welke kleur en motief jij maar wil. Wil je nog meer afwijken van wat standaard is? Breng dan een wat zigzaggende lijn aan en beschouw die als bovenrand. Een tikkeltje gewaagd is het om niet te stoppen bij een deur of radiator, maar die in je ontwerp mee te nemen. Het effect is werkelijk prachtig! Tot slot kan lambrisering ook nog eens functioneel zijn, in die zin dat je de rand bovenaan zo breed maakt, dat je er een schilderijtje of ander stukje decoratie op kunt zetten.

Lambrisering aanbrengen

Hoe breng ik lambrisering aan is een hele logische vraag. Weinig mensen van nu hebben hier ervaring mee. Dit is gelukkig geen ingewikkelde klus. Je maakt lambrisering van hout of MDF, dat je zaagt in balken van de gewenste hoogte. Deze breng je horizontaal of verticaal met montagelijm aan op de muur, die je eerst hebt ontvet. In elke hoek plaats je een balk haaks op de andere balken (van tevoren goed meten dus), dat onderbreekt de lijn en versterkt het effect van de lambrisering. Tot slot breng je een rand aan in de gewenste breedte (denk aan de decoratiewensen) en kan je aan het schilderen slaan. Geniet van je nieuwe stukje decoratie in huis!