laminaat vloer leggen

Laminaat in huis is prachtig. Maar kies maar eens de juiste laminaatvloer! Dat is echt een hele opgave. Er zijn zoveel laminaatvloeren dat het tot behoorlijke keuzestress kan leiden. Welke laminaatvloer past nu eigenlijk bij mijn behoeften? Waar moet ik op letten als het om de decoratie en prijs gaat? Hier wat hulp bij het laminaat kopen

Het gebruik van het laminaat

Belangrijk is een laminaatvloer te kiezen dat past bij het gebruik dat ervan zal worden gemaakt. Laminaatvloeren worden ingedeeld naar de weerstand die ze bieden. Hoe hoger het nummer, hoe resistenter het materiaal. Nummer 21 is geschikt voor plaatsing in slaapkamers. In hal, eetkamer en woonkamer kun je beter voor nummer 22 kiezen. Daar waar het laminaat het meest op de proef wordt gesteld –keuken, gang en trappenhuis– is nummer 23 nodig. Hoewel laminaatvloeren beter tegen vocht kunnen dan houten vloeren, zijn deze niet zonder meer geschikt voor natte ruimtes. Als je laminaat in de badkamer wilt, kies dan voor laminaat met een waterafstotende bescherming.

Decoratie

De meeste laminaatvloeren bootsen de uitstraling (en soms ook structuur) van houten vloeren na. Maar er zijn ook laminaatvloeren met andere patronen (tegel-imitatie, marmereffect, steeneffect, betoneffect etc.). Vaak volgen deze patronen de laatste interieurtrends. De zogenaamde ”bootvloeren” zijn bijzonder geschikt voor de badkamer. Deze vloeren bevatten PVC-voegen die de indruk geven dat de lamellen wat uit elkaar staan, zoals bij planken op de vloer van een boot. Vanwege de associatie met water, boten en zee wordt deze vloer ook wel als (maritiem) stijlelement in andere kamers (bijvoorbeeld een slaap- of kinderkamer) gebruikt. Ben je op zoek naar een specifiek decoratief effect? Dan kun je het beste een vloerengroothandel bezoeken; Bebo Parket, bijvoorbeeld, staat bekend om een rijk assortiment aan laminaatvloeren met alle mogelijke decoratieve patronen.

Prijs-kwaliteit

Bij het kopen van laminaat is natuurlijk ook de prijs van belang. Laminaat- en PVC-vloeren staan bekend als goedkope vloeren. Maar wees bij het kopen van laminaat voorzichtig; de prijs moet niet te zeer ten koste gaan van de kwaliteit. Een goedkope laminaatvloer dat er op het eerste gezicht goed uitziet, kan voortijdige slijtage gaan vertonen of een slecht vergrendelingsysteem hebben dat het leggen van het laminaat sterk bemoeilijkt. Houd bij het kopen van laminaat dus de prijs-kwaliteit verhouding goed in de gaten.

Jouw speurtocht in laminaatland

Drie hints die je hopelijk op weg helpen wanneer je je een weg baant door het rijke aanbod aan laminaatvloeren. Geen stress dus bij het kiezen en kopen; al die laminaatsoorten zijn eigenlijk best interessant! En eenmaal gevonden en gelegd is de zoektocht meer dan de moeite waard: een laminaat dat bij jouw huis past, is echt prachtig. Gasten zullen met nog meer plezier bij jou over de vloer komen!