Hoe beton mengen

Beton is een belangrijk bouwmateriaal rond het huis. Sterk, aanpasbaar en duurzaam: beton kan worden gebruikt voor terrassen, palen en vloeren. Je kunt zelfs aanrechtbladen in de keuken, werkbladen in de badkamer en gootstenen van beton maken. Terwijl beton mixen vaak wordt geassocieerd met vrachtwagens en commerciële mixers, kunnen doe-het-zelvers thuis op betrouwbare wijze kleine hoeveelheden beton mengen met eenvoudig gereedschap.

Het is mogelijk om kleinere hoeveelheden beton met de hand te mengen, zonder gebruik te maken van een elektrische mixer. Je hebt alleen een tuin schoffel en een schop, een mengkom zoals een kruiwagen en een bron voor schoon water zoals die van een tuinslang, nodig.

Hoeveel beton per keer mengen

Werken met deze methode zijn beperkt tot een of twee zakken van 25 liter beton. Het mengen van meer beton met een schoffel is fysiek moeilijk, en het beton kan beginnen uit te harden voordat je de hele batch kunt mengen. De meeste doe-het-zelvers zullen merken dat het mengen van één zak beton van 25 liter per keer de meest comfortabele hoeveelheid is.

Hoeveel water toe te voegen aan de betonmix?

Het afmeten van de exacte hoeveelheid water is cruciaal voor het succesvol mengen van beton. Als je niet genoeg gebruikt, krijg je een droge, poederachtige mix die niet aan elkaar plakt of niet goed uithardt. Een meer voorkomende fout is om te veel water toe te voegen. Hoewel het gieten succesvol kan zijn, is beton gemengd met te veel water zwak en zal het snel afbrokkelen.

Hoewel je moet streven naar de exacte hoeveelheid water die door de fabrikant is gespecificeerd, bouwen de meeste fabrikanten indien nodig reserves in voor extra water. In veel gevallen kun je tot twee extra kopjes water toevoegen.

Tips voor het verlengen van de betonwerk tijd

Quick-mix beton begint in ongeveer 20 tot 40 minuten te harden. Dit betekent dat je minder dan 20 minuten hebt om het beton volledig te mengen en te storten. Om dit te handhaven, moet je al jouw materialen en gereedschappen bij de hand hebben en in de buurt hebben. Elke externe actie beperkt alleen de werktijd van het beton.

– Giet met de tuinslang acht kopjes water in de maatbeker en vervolgens in de emmer. – Markeer de waterlijn met een onuitwisbare marker.

– Plaats de schoffel, schop, emmer water, maatbeker en tuinslang (kraan erop, slang bediend met een sproeier) binnen bereik van de kruiwagen.

– Meng het beton zo dicht mogelijk bij de stortplaats.

– Werk samen met een assistent. De ene persoon besteedt zijn aandacht aan het mengen, terwijl de andere persoon water toevoegt en de kruiwagen stabiel houdt.

beton mengen

Instructies:

– Giet de zak met beton uit

Voor een schone gietbeurt die stof minimaliseert, plaats je de zak met beton op het uiteinde in de kruiwagen. Houd de bovenkant van de zak met één hand vast en gebruik de andere hand om de bovenkant van de zak af te snijden met het mes. Duw de zak voorzichtig op zijn kant en giet langzaam het betonmengsel uit. Houd de mix voorlopig afgezonderd aan één kant van de kruiwagen of mengbak.

– Giet het water erbij

Giet de voorbereide emmer water in de open kant van de kruiwagen of bak.

– Beton langzaam met water naar binnen vouwen

Trek met de schoffel geleidelijk materiaal van de betonnen kant van het bassin in het water. Zorg ervoor dat het product in het water is gemengd voordat je meer van het product naar binnen trekt.

– Meng het beton samen

Wanneer al het beton en water zijn gemengd, blijf mengen totdat je alle luchtbellen of droge delen hebt verwijderd.

Hoe beton te mengen

– Beoordeel en wijzig het beton indien nodig

Het beton moet een pindakaas achtige consistentie hebben. Het mag niet smeuïg zijn. Voeg in dat geval een kleine hoeveelheid droog beton toe om het mengsel te verstevigen. De mix mag ook niet poederig zijn. Als dat zo is, voeg dan maximaal twee kopjes water toe, één kopje per keer. Sleep de schoffel een keer door het mengsel, waarbij de schoffel de bodem van het bassin raakt. De zijkanten van de betonnen groef moeten stevig staan. Wanneer je het beton met de schoffel of een schop klopt, moet het vlak blijven.

– Reinig het gereedschap

Maak direct na het storten van het beton de gereedschappen schoon. Leg de gereedschappen in de kruiwagen, spuit ze schoon en zet ze opzij om te drogen. Spuit de binnenkant van de kruiwagen schoon van alle betonresten. Als je alleen werkt, zet je de kruiwagen vast terwijl je het beton mengt door met je voet op een van de kruiwagens te gaan staan ​​of door de zijkant van de bak met je knie te ondersteunen.

Beton wordt beschouwd als volledig uitgehard in 28 dagen, maar is meestal binnen een dag of twee bruikbaar, afhankelijk van de toepassing.