baby speelgoed schoonmaken

Babyspeelgoed wordt ronduit vies en dat kan tot onhygiënische situaties leiden. Hieronder lees je hoe je baby speelgoed kunt desinfecteren terwijl je je kleintje(s) beschermt tegen giftige chemicaliën.

Desinfecteer plastic baby speelgoed in de vaatwasser

Stevig plastic baby speelgoed zonder stof, poreuze onderdelen of gaten die water vasthouden, kan in de vaatwasser worden gereinigd. Gebruik een stand van minimaal 150 graden om de meeste ziektekiemen en bacteriën te doden. Een instelling voor ontsmetten, wat sommige vaatwassers hebben, wordt nog heter. Zo zijn er merken die beweren dat hun vaatwassers 99,999% van de bacteriën in de voedselbodem doden. Maar voordat je al het plastic speelgoed van je baby in de vaatwasser laadt, moet je eerst een test doen, om er zeker van te zijn dat het door de hoge temperatuur niet smelt.

Je kunt plastic baby speelgoed ook met de hand afwassen met een antibacterieel afwasmiddel en ze vervolgens onderdompelen in een oplossing van een kwart theelepel bleekmiddel en een liter water. Op die manier zal elk achtergebleven bleekmiddel snel afbreken als het droogt en de baby geen pijn doen. Je hoeft ze niet eens af te spoelen. Laat de items drogen op een schone theedoek of op keukenpapier voordat ze weer in de handen van de baby, en in de mond, terechtkomen.

Desinfecteer baby bad speelgoed in kokend water

Dat drijvende rubberen eendje is schattig, maar het badwater dat erin blijft steken kan een probleem zijn. Er kan zich schimmel vormen in het speelgoed en zich tijdens de volgende baden in het bad verspreiden.

Een zekere en gemakkelijke manier om plastic en zelfs sponsachtig badspeelgoed te desinfecteren? Kook ze enkele minuten in water. Zorg ervoor dat je ze tijdens het koken met een tang uitknijpt, zodat al het vuile water van binnenuit eruit wordt geperst. Geef ze nog een paar kneepjes als je ze uit het water haalt.

Alternatieven zijn onder meer een bleekmiddel mengsel in dezelfde verhoudingen als hierboven, of een mengsel van een half kopje witte huishoudazijn op een liter water. Dat is slechts een van de vele huishoudelijke toepassingen voor azijn. Vergeet niet om er tijdens en na het weken in te knijpen.

Hoe baby speelgoed te desinfecteren

Desinfecteer pluche baby speelgoed in je wasmachine

Knuffels kunnen erg vies en smerig worden. Gelukkig kunnen de meeste in de wasmachine worden gereinigd en gedesinfecteerd. Zorg ervoor dat je ze in een fijne waszak of een andere netzak of een kussensloop met ritssluiting stopt. Deze laten water en wasmiddel doorstromen. We bevelen de zachte handwas of delicate cyclus aan.

Droog de knuffel(s) op lage temperatuur in de droger als er geen plastic onderdelen aan zitten. Je kunt de knuffel in de zak voor fijne was laten als je dat wilt, maar dat is waarschijnlijk niet nodig. Een delicate knuffel, of een knuffel met plastic onderdelen, kun je aan de lijn laten drogen. Maar begin door het speeltje een paar keer in een handdoek te rollen om overtollig water eruit te persen. En haast je niet. Het moet helemaal droog zijn, anders wordt het een voedingsbron voor schimmels en bacteriën.

Knuffels die niet kunnen worden gewassen, kunnen worden gereinigd of ontsmet met een kledingstomer of stoomreiniger. Beide kunnen temperaturen van 220 graden bereiken, hoog genoeg om al het vuil in het speelgoed te doden. Test eerst een plek om ervoor te zorgen dat de stoom het materiaal niet beschadigt. En, zoals altijd, laat het speelgoed volledig drogen voordat je het teruggeeft aan je kind.

Desinfecteer houten baby speelgoed met azijn

Houten babyspeelgoed gaat lang mee en bevordert leren, maar dat is niet alles. Hout is ook van nature antimicrobieel, wat betekent dat het niet dezelfde voedingsbodem voor bacteriën biedt als stof en plastic.

Om houten speelgoed te desinfecteren, veeg je het af met een 1:16 mengsel van azijn en water. Vermijd het weken van houten speelgoed in de azijnoplossing of een andere vloeistof, het kan ervoor zorgen dat de verf of de blanke lak afbladdert en het speelgoed vochtig achterlaat.

baby speelgoed desinfecteren

Desinfecteer elektronisch baby speelgoed met verdunde bleek spray

Elektronisch speelgoed dat geluid maakt of oplicht, of ander speelgoed waarvoor een batterij nodig is, mag niet in water worden ondergedompeld, omdat de bewegende delen niet nat mogen worden. Spray in plaats daarvan, (verzadig dit speelgoed niet) met een spray gemaakt van een kwart theelepel bleekmiddel op een liter water. Een beetje bleekmiddel doet al heel veel. Veeg ze vervolgens af met een zachte, droge doek. Azijn en water is hier ook een optie. Houd de vloeistof wel uit de buurt van de elektronische onderdelen.

Desinfecteer boekjes met alcoholdoekjes

Je wilt niet dat hardcover boeken nat worden, maar je kunt ze ontsmetten door ze af te vegen met alcoholdoekjes. Een vaatdoek of keukenpapier gedrenkt in een mengsel van azijn en water werkt ook. Dit laatste laat een smaak residu achter op boeken, maar dat is eigenlijk een voordeel, het ontmoedigt je baby om boeken in zijn of haar mond te stoppen!

Lees ook: Zo kun je je huis schoon houden zonder veel extra moeite