lokaal stoken zonder gas

Het leven is duur op het moment, niet in de laatste plaats omdat we ons blauw betalen aan gas om het huis te kunnen verwarmen. Wil je nog geld overhouden om komend jaar op vakantie te gaan, dan is het zaak om je verbruik flink te proberen te verminderen. Maar je wilt ook niet vernikkelen thuis. Een oplossing is om lokaal te stoken zonder de centrale verwarming te gebruiken: alleen voluit verwarmen dus op de plek waar je bent. We bespreken een aantal opties voor hoe je dat kunt doen.

Houtkachel

Als je een rookkanaal met schoorsteen hebt, kun je ook hout stoken. Daarvoor heb je dan natuurlijk wel een houtgestookte kachel of open haard nodig. Dat is een stuk goedkoper verwarmen dan met behulp van gas tegen de huidige prijzen. Vaak is dit alleen een oplossing voor de woonkamer, maar daar ben je dan waarschijnlijk ook een groot deel van de avond, of overdag met bezoek. 

Convectorkachel

Je kunt ook elektrisch verwarmen. Ook dat is niet goedkoop, maar met bijvoorbeeld een convectorkachel kun je wel beter lokaal verwarmen dan met de centrale verwarming. Convectorkachels lenen zich voor langzame, langdurige opwarming van een ruimte waar je lang verblijft. Ze zijn stil in gebruik, wat ook fijn is. Je kunt een convectorkachel op de vloer zetten en verplaatsen, dus als je naar een andere ruimte verhuist, kun je hem meenemen.

Keramische kachel

Een kleiner en energiezuiniger alternatief is een keramische kachel. Dat is een kachel met een keramisch PTC-element dat wordt opgewarmd, terwijl een ventilator de warmte vervolgens in de omgeving verspreid. Het is een gemakkelijk draagbaar kacheltje dat niet al te grote ruimtes snel kan verwarmen zonder dat hij zelf erg warm wordt. Een keramisch kachel is tamelijk luidruchtig en niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. 

Ventilatorkachel

Wil je een goedkope en simpele optie, kies dan voor een ventilatorkachel. Deze zijn klein en uitstekend verplaatsbaar. Ze blazen opgewarmde lucht de ruimte in en je kunt het er snel lekker warm bij krijgen. Wel maakt een ventilatorkachel relatief veel geluid. Als hij te warm wordt, zet hij zichzelf uit, en dat verschil merk je dan meteen. Een voordeel van een ventilatorkachel is dat hij in de zomer ook voor het blazen van koele lucht gebruikt kan worden.

Denk dus eens na over welke optie jij ziet zitten om je centrale verwarming minder te gaan gebruiken en in plaats daarvan meer lokaal te gaan verwarmen. Je moet er wat in investeren, maar het verschil zie je vervolgens wel terug op de energierekening.