robot stofzuiger

Velen van ons kijken op tegen het opruimen van onze woning. Hierdoor wordt het vaak uitgesteld en als er dan aan begonnen wordt is er veel meer werk… vooral door al dat uitstel. Tegenwoordig zijn er uiteraard allerlei hulpmiddelen te koop, zoals een robot stofzuiger, maar er zijn ook ‘hacks’ waardoor het schoonmaken geen enorme klus hoeft te zijn. 

Sommige mensen hebben een verkeerd idee van schoonmaken. Ze zullen zichzelf uitputten door de bedden op te maken, de muren schoon te maken, de vloer te schrobben, het tapijt te stofzuigen en aan het eind van de dag in te storten in een “schoner” huis dat nog steeds rommelig is. Er is een verschil tussen “schoonmaken” en echt een schoon huis hebben.

Ondanks al zijn problemen maakt de tv show Hoarders dit volkomen duidelijk. Sommige mensen in de show hebben wat een ‘vuile schat’ wordt genoemd, een schat met kattenpoep en rattenpoep en vuilniszakken die zo hoog zijn opgestapeld dat het huis moet worden veroordeeld – maar sommige mensen hebben een zogenaamde ‘schone schat’. Een schone schat is netjes opgestapeld, zonder stof of puin op de vloer of items, en is hygiënisch volkomen veilig, maar het is nog steeds een schat.

Wanneer jouw idee van “het huis schoonmaken” is om alleen Glassex op de ramen te spuiten, oppervlakken te reinigen en alle bedden op te maken, kun je de hele dag bezig zijn met schoonmaken zonder dat het huis echt opgeruimder wordt. Als je echt een schoon huis wilt, richt je het grootste deel van je energie op opruimen, niet op schoonmaken. Maak zoveel mogelijk ruimte in je huis door afscheid te nemen van dingen die je niet nodig hebt.

Dingen waar je normaal gesproken afscheid van kunt nemen:

  • Het meeste papierwerk 
  • Kleding die je al tien jaar niet meer hebt gedragen
  • Boeken die je al tien jaar niet meer hebt gelezen
  • Sportuitrusting die niet gebruikt wordt

Vaak zijn er heel veel spullen in huis die je weg kunt doen. Veel mensen zien opruimen als een eenmalige, gigantische inspanning. Dit is de verkeerde manier om ernaar te kijken. Opruimen zou onderdeel moeten zijn van de manier waarop je naar je huis kijkt. Elke keer als je dingen oppakt en opbergt, zou een deel van je brein moeten vragen: “Moet ik dit item houden?” Dit voorkomt dat er in de eerste plaats rommel ontstaat. Als je huis opgeruimd is, is het een stuk eenvoudiger om ook de rest van de schoonmaak te doen. 

Laat niets liggen

Kleren worden vies op de vloer gegooid, papieren worden verfrommeld en liggen op de tafel, kleine voorwerpen vallen achter meubels en raken zoek, afval stapelt zich op in hoeken, de lijst gaat maar door. Alles wat op de vloer ligt, kan eigenlijk weg. Als er dingen op je vloer liggen, haal ze er dan vanaf. Pak ze op en leg ze op de bijzettafels, de bovenkant van het dressoir, het bed of de dichtstbijzijnde tafel. Natuurlijk, dat is niet precies schoon, maar je zult zien dat je op die plekken eerder alleen spullen legt die je wil bewaren. Elke keer als je een kamer binnenloopt en ontdekt dat er spullen op de grond liggen, pak het dan meteen allemaal op en leg het weg!

Een robotstofzuiger

Eerder in het artikel hadden we het ook al eens over een robotstofzuiger.  De ideale oplossing voor iemand die graag opgeruimd is en niet graag stofzuigt. Des te meer redenen om eens naar een  robotstofzuiger aanbieding op zoek te gaan. Dit hulpmiddel gaat je zeker helpen om meer tijd over te houden voor andere dingen in het huishouden.