Om een nieuwe afgewerkte vloer met succes te leggen, moet je doorgaans weten hoe je een vloer egaliseren moet. In oudere huizen, zorgen licht hellende vloeren vaak voor problemen als men een nieuwe vloer willen installeren, zoals laminaat, keramische tegels of parket. Bepaal voordat je een vloer installeert of de ondergrond goed genoeg is en leer hieronder wat je moet doen als dat niet het geval is. Eerste tip: denk er niet te licht over en als de klus te groot is, schakel dan een professional in!
Een hellende vloer kan ontstaan doordat de vloer niet waterpas is, of ergens in het midden is doorgezakt. Eventuele lage of hoge punten moeten worden aangegeven zodat het oppervlak vlak is voordat de vloer wordt gelegd. Het proces van het egaliseren van een niet-vlakke vloer is essentieel voordat je een vloer legt!
Welk type vloer leg je?
Voordat je begint met het egaliseren van een ondervloer, is het belangrijk om na te denken over het type vloer dat erop wordt gelegd. Elk type vloer heeft specifieke kenmerken die van invloed zijn op de installatie, en sommige vereisen meer voorbereidend werk om ervoor te zorgen dat de afgewerkte vloer er mooi uitziet.
Hoewel sommige soorten vloeren, zoals vinyl, wat vergevingsgezinder zijn als het gaat om kleine variaties in de vlakheid van de ondervloer, vereisen stijve materialen meer zorgvuldigheid bij het voorbereidende werk. Als een inflexibele vloer wordt gelegd op een ondergrond die zakt of deint, kunnen er verschillende dingen fout gaan. Laminaatplanken kunnen bijvoorbeeld uit elkaar trekken en er kunnen gaten ontstaan tussen hardhouten planken.
Problemen met vloeren identificeren en oplossen
De eenvoudigste manier om erachter te komen of jouw ondervloer waterpas is, is door de aloude marmer methode te gebruiken. Laat een paar knikkers op de vloer vallen op verschillende plekken in de kamer en kijk hoe ze rollen. Als ze consequent naar dezelfde kant rollen, is die kant lager dan de rest van de vloer. Als ze naar andere delen van de vloer rollen en stoppen, zijn dat waarschijnlijk kuilen die je waarschijnlijk niet met het blote oog kunt zien.
Bepaal het onderliggende probleem.
Voordat je stappen onderneemt om een vloer waterpas te maken, moet je weten waarom deze niet waterpas is. Het egaliseren van een vloer kan een doe-het-zelf-project zijn of een klus voor professionals, afhankelijk van wat het probleem veroorzaakt. In sommige gevallen kunnen problematische structurele problemen, waaronder funderingsproblemen, een gebarsten vloerbalk, een verrotte dorpel plaat (waar de balken op zitten) of gedelamineerde ondervloer ervoor zorgen dat de vloer ongelijkmatig wordt.
Als je geen structurele problemen hebt gevonden, kun je de vloer mogelijk egaliseren door een zelfnivellerend vloerproduct op cementbasis aan te brengen. Een droge stof wordt hierbij met water gemengd tot een vloeibare smurrie die vervolgens met een hark over de vloer wordt uitgespreid. Omdat het een vloeistof is, zal de smurrie van nature naar de lage plekken vloeien, deze opvullen en een vlak oppervlak creëren. Zelfnivellerende producten kunnen worden gebruikt op betonnen vloeren, houten ondervloeren die oneffen maar nog steeds in goede staat zijn, en zelfs op keramische tegelvloeren, waardoor het uitscheuren van de oude tegels wordt geëlimineerd.
Afhankelijk van de oorzaak van de oneffen vloer kan het succesvol egaliseren van ondervloeren een relatief goedkoop project zijn dat veel ervaren doe-het-zelvers zelf kunnen uitvoeren. Het meeste werk hangt af van het bepalen van de onvolkomenheden in de ondervloer en het uitzoeken van de beste strategie om de problemen op te lossen.
Er zijn echter andere problemen die wat meer werk vergen. Het schaven van een schuine draagbalk om vloerproblemen op te lossen, kan voor sommige mensen teveel zijn en beter worden opgelost door een professional!