deze kachels verlagen je

Het nieuwe jaar is begonnen, maar de winter duurt nog even voort. In dit koude seizoen wil je de verwarming natuurlijk graag een paar graden hoger zetten, maar de huidige gasprijzen houden je waarschijnlijk veelal tegen. Je trekt een trui en warme sokken aan en zit met een dekentje op de bank, maar dat werkt maar tot op een zeker niveau. Gaat het buiten sneeuwen, dan begin je het toch wel koud te krijgen. Juist met dit probleem in het achterhoofd ging de redactie van Wonenwebsite op zoek naar een manier om zonder centrale verwarming je huis te verwarmen. Vraag jij je af hoe je jouw energierekening omlaag brengt? Lees dan dit artikel, waarin we je vertellen over de voor- en nadelen van een elektrische haard, een pelletkachel of een houtkachel van Dik Geurts.

Is een elektrische haard voordeliger dan CV?

Misschien denk jij nu wel: een elektrische haard is toch ook best wel duur? Maar deze kachel biedt als bijverwarming – voor een korte periode in één kamer – uitkomst. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je werk bent en ‘s avonds de woonkamer snel op temperatuur wilt hebben, is een elektrische haard precies wat jij zoekt. Is de woonkamer lekker opgewarmd? Dan zet je de kachel weer uit. Datzelfde kun je met een CV niet doen, omdat de pomp van je CV-ketel actief moet zijn om in goede conditie te blijven. Zet je CV daarom nooit lager dan vijftien graden. Wil je toch helemaal van je CV-ketel af?  Een elektrische haard als hoofdverwarming is juist enorm voordelig, als jij met zonnepanelen je eigen stroom opwekt.

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Haal je een pelletkachel in huis, dan combineert die het gebruiksgemak van de centrale verwarming met de gezelligheid van een klassieke houtkachel. Je zet de kachel al met slechts één druk op de knop aan en geniet daarna van een prachtig vlammenspel. Pelletkachels branden op kleine houtkorrels die pellets heten. De pellets worden automatisch van het reservoir naar de brandkamer gebracht. Het enige wat jij hoeft te doen is de gewenste temperatuur instellen en dan zorgt de kachel voor de rest. Houtpellets zijn makkelijk te bewaren in een droge ruimte. Het is daarom goed om ze voor een voordelige prijs in bulk te kopen. Op die manier kom jij de winter goed door en staat voor je het weet de lente weer voor de deur.

Hoe stook je duurzaam een houtkachel?

Een houtkachel zorgt voor een prettige sfeer in huis, maar nog belangrijker is dat er veel warmte vanaf komt. Wel is het belangrijk dat je de haard zo schoon mogelijk stookt: verbrand alleen onbehandeld, droog hout zonder lak- of verfresten. Stook daarnaast met de Zwitserse methode, van boven naar beneden. Zo ontstaat er een volledige verbranding en heeft de omgeving weinig overlast. Het is het best om je houtkachel op een centrale plek te zetten, waar ruimte is voor een goed rookkanaal (een soort schoorsteen). Vraag daarom advies aan een specialist van een haardenwinkel zoals Krul Alltech. Zo’n expert kan je vertellen waar jouw houtkachel het best kan staan en welk soort haard in jouw huis past. Ook geeft hij advies over merken als Dik Geurts, Aduro of Altech. Ben je op zoek naar een tuinkachel die hout stookt? Ook voor zo’n haard kun je bij de kachelspecialist terecht. Neem daarom snel contact op met Krul Alltech!