hangend-toilet

Het is misschien wel het meest belangrijke en noodzakelijke onderdeel van ons huis of in ieder geval een waar we niet zonder kunnen: het toilet. Maar kies je nu voor een staande of een hangende variant om je even op terug te trekken? De trend is dat steeds meer mensen kiezen voor het strakke design van een hangend toilet. Maar wat je kiest kan ook afhangen van je budget of wat voor soort toilet je nu in huis hebt. We zetten enkele voor- en nadelen van een hangend toilet voor je op een rij.
 

De voordelen van een hangend toilet

De voordelen van een hangend toilet zijn vooral stilistisch en praktisch. De meeste mensen kiezen voor een hangend toilet omdat het er mooi en strak uitziet. Het toilet hangt aan de muur, waarachter ook het inbouwreservoir zit. Het geeft meer gevoel van luxe omdat je geen stortbak of waterreservoir in het zicht hebt. Met daarnaast een mooie doortrekknop in de muur is je stijlvolle toilet helemaal af.
Het kleinste kamertje heet daarnaast meestal niet voor niets zo. Een van de voordelen van een hangend toilet is dat het ruimtelijker oogt. Een staand toilet neemt ook vaak daadwerkelijk meer ruimte in beslag omdat hij van de muur af moet staan.
Een hangend toilet kun je bovendien eenvoudig schoonmaken. Het hangt gemakkelijk boven de grond waardoor je zo een doekje onder het toilet doorhaalt en de vloer eronder schoonmaakt. Bij een staande toiletpot moet je je nog wel eens in rare bochten wringen om de ruimte erachter schoon te maken.
 

De nadelen van een hangend toilet

De nadelen van een hangend toilet zitten hem vooral in het werk en de stevigheid. Van een staande op een hangend toilet overgaan kost tijd en geld. Bij een hangend toilet verwerk je de stortbak meestal in de muur en zal de afvoer dus niet meer via de vloer lopen. Wil je een oude staande toiletpot vervangen dan is het dus goedkoper en simpeler om er een staande voor terug te plaatsen.
Verder heb je er bij normaal gebruik misschien geen last van maar in sommige situaties kan een hangend toilet je minder stevigheid bieden dan een staand exemplaar. Waar een staand toilet bijna onverwoestbaar is, kun je een hangend toilet beter niet als opstapje gebruiken om even het plafond te poetsen.