beste plek voor wasmachines

Om ons huiselijke leven te vergemakkelijken, zijn allerlei apparaten ontwikkeld. Zo is voor het draaien van wasjes de wasmachine onze beste vriend. Door de jaren heen is er wat discussie geweest over waar dit apparaat moet staan in huis. Hoort het in de keuken? Of juist in de badkamer? Of staan wasmachines beter in een apart washok? 

Welke factoren spelen een rol?

Om te bepalen waar wasmachines het beste geplaatst kunnen worden, zijn de afvoer, kraan en elektrische aansluiting van belang. Dit vormt vaak geen probleem, doordat zulke aansluitingen doorgaans in bergingen, bijkeukens, garages, badkamers, washokken en op zolders zitten. Naast de nodige aansluitingen moet de gewenste plaats van de wasmachine handig zijn. Dit hangt af van waar je natte was wilt ophangen. Je wilt natuurlijk niet een heel stuk moeten lopen met een volle wasmand naar de plek waar je de was ophangt. Wanneer je bijvoorbeeld een droogmolen in de tuin hebt, kan het apparaat bijvoorbeeld beter op de begane grond staan.

Waar kunnen wasmachines het beste geplaatst worden?

In de badkamer

Een eerste optie is het apparaat in de badkamer plaatsen. Dit komt van pas wanneer je geen apart washok in huis hebt en wanneer de badkamer groot genoeg is. Zo worden deze machines vaak onder een wastafel gezet, maar er zijn ook erg kunstzinnige oplossingen waarbij het in het badkamermeubel verwerkt wordt. Het apparaat moet hierbij vochtvrij gehouden worden en er moet gekeken worden naar de elektrische aansluitingen en een veilige afvoer.

In de keuken

Een andere populaire plek voor wasmachines is in de keuken. Hier kan het apparaat vaak verwerkt worden in een keukenkast of onder het aanrecht. Ook is een kookeiland een populaire plaats. Wanneer je er niet de hele tijd tegenaan wilt kijken, kun je er overigens ook een deurtje voor plaatsen. De keuken kan echter niet altijd een ideale plaats. Het is dan ook de vraag of je met je vuile was steeds de keuken in wil. Ook qua ruimte is het vaak niet ideaal.

In de gang

Wasmachines worden ook nog altijd vaak in een gang gezet of ingebouwd in de trapkast. Hier kan het geheel uit het zicht geplaats worden en blijft de machine toch makkelijk bereikbaar. Ook scheelt dit ruimte, waardoor het een goede keuze is voor kleinere huizen. Het enige nadeel is dat je niet altijd verzekerd bent van de juiste aansluitingen. Soms moet je die dus (zelf) maken.

In het washok

Het meest ideaal is wellicht toch wel een apart washok, wat zeker in wat grotere huizen vaak aanwezig is. Zo kun je de was gelijk uit de machine ophangen aan de waslijn of drogen in de wasdroger, die logischerwijs in hetzelfde hok staat.