marokkaanse-tegeltjes

Marokkaanse tegeltjes, ook wel Zellige (in het Arabisch: Zellij) genoemd, zijn de prachtige veelkleurige geglazuurde tegels in terracotta die je bijvoorbeeld kunt bewonderen in het Bahiapaleis in Marrakech. Wie het Alhambra in Granada heeft bezocht, weet ook waarover we het hebben. De Marokkaanse tegeltjes tegen de wanden dienden oorspronkelijk als verkoeling in het hete klimaat. Uiteraard waren ze ook bedoeld om hun paleizen prachtig te versieren. Een andere soort Marokkaanse tegels zijn de Bejmat tegeltjes. Het zijn bijzondere tegeltjes die in allerlei patronen worden aangebracht. Wil jij je in Marokkaanse sferen onderdompelen en wil je deze Marokkaanse tegels in jouw huis? Wij hebben hier voor jou een aantal tips gevonden.

Zellige: sprookjesachtig en karaktervol

Zellige zijn zeer kleurrijk. Je kunt ze zowel voor de wand als voor de vloer kiezen. Als je bijvoorbeeld gebruikte tegels op de kop kunt tikken, kan het zijn dat je niet voldoende hebt voor een hele muur of een hele vloer. Geen nood. Ze zijn best wel in een ‘paneel’ aan te brengen als een soort schilderij. Daarrond werk je je muur af met verf in een bijhorende kleur en je vloer met tegels in een egale kleur. Of denk bijvoorbeeld aan een boord van deze tegeltjes boven je bad of boven het aanrecht.

Bejmat: oud met een modern vleugje

Ook Bejmat tegels kun je met wat geluk als gebruikte tegels vinden. Ze bestaan in tegels van ongeveer 15x5cm, in vierkantjes of in schelpvorm bijvoorbeeld. Ze hebben een ongelijk oppervlak, wat een mooie structuur in je wand creëert. Breng de rechthoekige Bejmat tegels bijvoorbeeld aan in een visgraat- of geschranst patroon aan. Deze geglazuurde tegels gebruik je boven het aanrecht of in je douche. Of waarom niet je volledige badkamer met Bejmat tegeltjes bekleden?. Het geeft in elk geval een rijkelijke uitstraling. Je waant je écht in Arabische sferen.

Marokkaanse tegeltjes voor elk interieur

Beide types van Marokkaanse tegels zijn zo fascinerend dat je ze bijna in elk interieur ziet. Zellige vind je eerder in klassieke, rustieke, retro of industriële panden. Bejmat tegels gaan uitstekend in een landelijk en retro woning, maar zijn tegenwoordig ook heel gewild voor moderne woningen. De kunst bij deze tegeltjes is om ze in de juiste mate te gebruiken.