betonbanden

Het grote renovatieproject waarmee je de afgelopen maanden zoet bent geweest was de make over van de tuin van je ouders. Het plan lag stiekem al een paar jaar op tafel, maar het was er vooralsnog niet van gekomen. Maar nu de afgelopen maanden getekend waren door het coronavirus, was er opeens heel wat meer tijd beschikbaar. De geplande verre reis ging helaas niet door en om toch een productieve zomer te hebben, besloot je dat het tijd was om je bij je ouders aan de slag te gaan. 

Je ouders zijn al op leeftijd en ondanks het feit dat ze nog prima op zich wonen, mag er af en toe best wel eens wat gebeuren om het leven makkelijker te maken voor ze. In het verleden heb je al de nodige aanpassingen gedaan in de badkamer en het toilet. Je vader is immers niet meer zo goed ter been en heeft her en der wat extra ruimte nodig om probleemloos te kunnen gaan en staan waar hij wil.

Omdat je ouders vrij landelijk wonen, hebben ze een behoorlijke tuin achter hun huis. Maar zeker voor je vader is deze niet meer zo toegankelijk. Het gras en de planten worden niet meer zo goed onderhouden als vijf jaar geleden en het wordt steeds lastiger voor je ouders om de tuin bij te houden. Vandaar dat jullie besloten hebben om de nodige veranderingen door te voeren om de tuin makkelijker begaanbaar te maken en er zeker van te zijn dat deze met minder moeite te onderhouden is. 

In overleg met je ouders heb je besloten om een degelijk voetpad door de tuin aan te leggen, zodat de andere kant van de tuin ook over een paar jaar nog steeds goed te bereiken is. Stel dat de beweeglijkheid van je vader steeds verder achteruit zal gaan, dan heeft hij in de nabije toekomst misschien een rollator nodig om op pad te kunnen. En met een rollator ga je natuurlijk niet zo fijn door het hoge gras. 

Onderliggend zand verschuift niet langer en grind blijft beter op zijn plaats

Met degelijke stoeptegels heb je daarom een goed pad uitgelegd. Om te voorkomen dat deze in de toekomst misschien gaan verschuiven doordat het onderliggende zand in beweging komt na bijvoorbeeld de nodige neerslag, heb je er bewust voor gekozen om het pad van betonbanden te voorzien. Hiermee blijven alle tegels op hun plaats en voorkom je dat ze gaan verschuiven. 

Betonbanden zijn daarnaast ook de ideale oplossing om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het voetpad en het grind dat je op meerdere plaatsen hebt laten storten. Het grind blijft door het gebruik van betonbanden probleemloos op zijn plek en helpt je op deze manier om verschillende zones in de achtertuin aan te leggen. Je hebt bewust nieuwe planten geplant die omringd worden door grind, waardoor de tuin een stuk makkelijker te verzorgen valt. 

Kabbelend water werkt rustgevend in je achtertuin

Om ook iets meer een gevoel van rust in de tuin te brengen heb je daarnaast gekozen om twee waterornamenten te installeren. Niets is zo rustgevend als het geluid van water in de tuin. Natuurlijk had je ook nagedacht over een grote vijver met verschillende niveaus, maar je wilde ook je handen niet branden aan zoiets groots waar je ouders waarschijnlijk toch niet voor het juiste onderhoud zouden kunnen zorgen. 

Vandaar dat je op twee strategische plaatsen in de tuin aan de slag bent gegaan met de waterornamenten. Net bij de achterdeur, waar je ouders graag buiten ontbijten of dineren, heb je in de tuin een mooie moderne fontein geplaatst, waar het water langzaam naar beneden klettert. Helemaal achter in de tuin, daar waar je een nieuwe zithoek hebt gecreĆ«erd met uitzicht op de velden heb je nog een waterornament geplaatst, om er zeker van te zijn dat je pa en ma met veel plezier nog jaren van het uitzicht zullen genieten. Met het geluid van kabbelend water op de achtergrond vanzelfsprekend.