De een wil graag bijdragen aan een schonere planeet door te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. De ander laat zich liever afsluiten van het energie-, gas- en waternet om niet afhankelijk te hoeven zijn van de fluctuerende prijzen. Steeds meer mensen zouden hun woning graag zelfvoorzienend maken op het gebied van water, warmte en elektriciteit. Om dit te bewerkstelligen en toch een comfortabele leefstijl te behouden moeten echter de nodige aanpassingen worden gedaan. Bedrijven zoals Aqualogic bieden technologieën waarmee je voor een redelijke prijs je huis zelfvoorzienend maakt.
De definitie van een zelfvoorzienende woning
Een zelfvoorzienende woning staat in Engelstalige landen bekend als een ‘off grid‘ woning. ‘Afgesloten van het netwerk’ dus. Hierbij denk je wellicht gelijk aan afkoppeling van het elektriciteitsnet en het gasnet. En aan alternatieve manieren om aan stroom en warmte te komen, zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Maar zelfvoorzienend wonen gaat verder dan dat. Want om echt off grid te wonen moet je huis ook zijn afgesloten van de riolering. Bedrijven als Aqualogic bieden slimme filters waarmee je ook zonder aansluiting op het waterleidingnet toegang hebt tot schoon kraanwater.
Je woning zelfvoorzienend maken
Het opwekken van stroom
Veruit de meest populaire manier van elektriciteit opwekken is door het plaatsen van zonnepanelen. Een gemiddeld gezin heeft zo’n tien zonnepanelen nodig om de energiebehoefte te kunnen dekken. Woon je alleen, dan volstaat een systeem van vijf of zes panelen al. Uiteraard gaat het hierbij wel om gemiddelden. Een groot huis verbruikt meer stroom dan een kleine woning. En wie de lampen laat branden in een lege hal of slaapkamer komt eveneens op een hoger maandelijks verbruik uit.
De warmtevoorziening
Je kunt je voorstellen dat het in de wintermaanden allesbehalve prettig is om zonder gas te zitten. Gelukkig zijn er ook alternatieve oplossingen te bedenken om je huis warm te stoken. Wellicht het bekendste voorbeeld is de warmtepomp. In kleine woningen kan een cv-ketel gestookt met resthout of biobrandstof uitkomst bieden. Uiteraard moeten bovenstaande maatregelen wel worden gecombineerd met een zeer goede isolatie van je huis.
Het filteren van water
Om zonder rioolaansluiting schoon water te krijgen kun je gebruik maken van regentonnen. Door de plaatsing van filters komt er vervolgens kraakhelder water uit de kraan en de douchekop. Aqualogic bijvoorbeeld heeft een breed assortiment aan filters, waarmee je zelfs slootwater omtovert tot drinkwater. De filters van Aqualogic laten dankzij hun bijzondere fijnmazigheid geen bacteriën door. Aangezien slootwater vuiler is dan regenwater raden organisaties als Aqualogic wel aan om geen slootwater te gebruiken. Hoewel ook water uit de sloot in principe gefilterd kan worden, raakt een filter bij slootwater wel sneller verstopt aangezien het meer vuil te verwerken krijgt.
De kosten van het zelfvoorzienend maken van je woning
De kosten van zaken als een warmtepomp of zonnepanelen schrikken veel mensen af. Wanneer je even rekent, zul je echter tot de conclusie komen dat je op de lange termijn juist geld bespaart door je woning zelfvoorzienend te maken. Daarnaast zal een klimaatneutraal huis bij verkoop meer opleveren dan dezelfde woning wanneer deze nog afhankelijk is van de energie-, gas- en waternetten.