De salontafel wordt vaak onderschat, omdat hij in vergelijking met de eettafel of de bank eerder een bijrol speelt. Maar: geen bank zou compleet zijn zonder salontafel!
Alleen een salontafel maakt van de bank een volwaardige zithoek: waar anders kunt u snel een koffiekopje, een boek of een glas neerzetten? Idealiter biedt een salontafel met plank ook plaats aan de afstandsbediening, laptop of tijdschriften of – voor meer orde – verbergt ze die in ingebouwde vakjes of op een tweede niveau onder het tafelblad.
Salontafel ontwerp
Afhankelijk van smaak en persoonlijke woonstijl zijn salontafels verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en materialen. De volgende varianten zijn bijzonder populair:
- Witte salontafels
- Salontafels van glas
- Salontafels van massief hout
- Metalen zwarte salontafels
- Doe-het-zelf salontafels
Salontafel in wit
Een witte salontafel is de allrounder onder de salontafels en altijd modern, omdat hij bij bijna elke woonstijl past. Het wit maakt het neutraal, zodat het gemakkelijk naast een gekleurde bank kan staan. Maar een witte salontafel harmonieert ook perfect met zachte aarde- en natuurtinten. Het geeft de natuurlijke tinten de nodige frisheid.
Glazen salontafel
Naast witte salontafels is ook de glazen salontafel een klassieker in de woonkamer. Het voordeel: dankzij het transparante materiaal is het bijna onzichtbaar en ziet het er optisch licht uit. Veel glazen tafels hebben bovendien een plat oppervlak met rechthoekige vormen en rechte randen, wat ze een tijdloze en edele uitstraling geeft.
De huidige, moderne salontafelmodellen zijn gedurfder qua design: zij spelen met pastelkleurig glas en combineren dat met organische vormen zoals cirkels of gebogen lijnen. Zo krijgt een woonkamer al snel een jong, fris accent.
Hout als materiaal voor de salontafel
Hout is ook zeer populair voor salontafels – vooral wanneer het natuurlijk materiaal wordt gebruikt als massief hout. Veel gebruikte houtsoorten zijn eiken, walnoot en teak. Voor salontafels worden echter ook lichte houtsoorten gebruikt, zoals berken of esdoorn. Ze sluiten beter aan bij de populaire Scandinavische woonstijl, die bestaat uit lichte houtsoorten en veel wit om licht in huis te brengen.
Een houten salontafel biedt nog een ander voordeel: het natuurlijke materiaal is gemakkelijk schoon te maken en robuust in het dagelijks gebruik. Zo vergeeft een salontafel van hout ook de een of andere stoot van kinderspeelgoed zonder meteen lelijk te worden.
Salontafels met metaal
Als een salontafel van metaal is, krijgen kamers snel een edele glans. Vooral kleine bijzettafeltjes bij de bank zijn vaker gemaakt van metaal en overtuigen met filigrein vormen. Bijzonder modern zijn deze kleinere salontafels met een handvat – zo zijn ze snel van de ene plaats naar de andere getransporteerd en kunnen ze in de zomer ook naar het terras verhuizen.
Maar er zijn ook grote salontafels van metaal. Een bijzonder voorbeeld is “Stealth” van de fabrikant Bretz. De hoogglans gepolijste aluminium oppervlakken weerspiegelen vaak de omgeving, waardoor ze bijna onzichtbaar worden.
Zelf een salontafel bouwen
Doe-het-zelf is in de mode – ook voor salontafels. Of je hem nu zelf maakt van een oude europallet of van een omgebouwde scheepskoffer met een nieuwe bestemming – een salontafel is het ideale doe-het-zelf meubelstuk. In tegenstelling tot een eettafel of een plank, hoeft het oppervlak niet 100 procent vlak te zijn. Integendeel, onnauwkeurigheden of ruw gezaagde planken geven het persoonlijkheid en karakter. Probeer het gewoon eens: U kunt op het internet verschillende instructies vinden over hoe u zelf een salontafel kunt bouwen.
Voor wie twee linkerhanden heeft, zijn er diverse fabrikanten die kant-en-klare salontafels aanbieden met de gewenste moderne zelfgemaakte look. Dus ook zonder zaagsel en verflucht kan de woonkamer verfraaid worden met een mooi uniek stuk.
Salontafel: laag, hoog, in hoogte verstelbaar
Na het uiterlijk en het materiaal is het belangrijk om de juiste hoogte voor uw salontafel te vinden. Een handige vuistregel hier: hoe lager een salontafel staat, hoe meer loungegevoel hij biedt. Dus als de salontafel een bank met lage zit aanvult, is een tafel tot 30 centimeter hoog die dicht bij de vloer staat de juiste keuze – dit versterkt de nonchalante indruk van het zitmeubel.
Nog een tip: vermijd dat het tafelblad boven de zitting van de bank staat. Dat ziet er tegenwoordig nogal ouderwets uit. Als u daarentegen uw woonkamer een bepaalde retrolook wilt geven, moet u de regel bewust overtreden. Salontafels krijgen de gewenste hoge poten look zoals die gebruikelijk was in de jaren 50 en 60.
Maar als in een moderne woonkamer af en toe een hoog tafelblad nodig is, is een in hoogte verstelbare salontafel een zinvol alternatief. Afhankelijk van het model kan het gehele tafelblad of ten minste een deel ervan naar boven worden verplaatst. Of u kunt kiezen voor meerdere gedekte tafels met tafelbladen van verschillende hoogtes, die onder elkaar kunnen worden geschoven om ruimte te besparen.
5 belangrijke vragen bij het kopen van een salontafel
- Hoeveel ruimte is er voor de koffietafel?
- Moet de salontafel opbergvakken voor kranten hebben of wieltjes om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen?
- Is een lage salontafel voldoende of moet het een in hoogte verstelbaar model zijn?
- Voor kinderen: Zal het gewenste model bestand zijn tegen dagelijkse slijtage?
- Past de salontafel bij de rest van de inrichting of moet het een bewuste stijlbreuk zijn?
Bewuste verandering van stijl met salontafels
Als het erom gaat nieuwe stijlen uit te proberen of accenten te leggen, is de salontafel ook het ideale meubelstuk. Het is relatief gemakkelijk te veranderen. Het maakt het ook gemakkelijk om thuis ongewone dingen uit te proberen: Tafels van natuursteen, bijvoorbeeld, zijn de laatste jaren een trend. En met een salontafel is het natuurlijke materiaal steen snel in de woonkamer gebracht, zonder vele malen het bedrag te hoeven investeren als voor een grote eettafel.
Inrichtings tip: schik in groepen
Vaak heb je niet meer dan één salontafel nodig, maar de salontafel wordt spannend en modern als je hem in groepjes van twee of drie rangschikt. Het is het beste om ze op verschillende hoogtes te hebben, zodat u ze indien nodig in elkaar kunt schuiven – en ruimte kunt creëren.