gietvloer

In heel wat woningen of bedrijfspanden zie je een gietvloer. Het zijn naadloze vloeren die een groot ruimtegevoel creëren en die zeer makkelijk te onderhouden zijn. Maar wat is het nu precies, welke soorten bestaan er zoal en uit welke gietvloer kleuren kun je zoal kiezen? In dit artikel lees je heel wat informatie over gietvloeren zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Wat is een gegoten vloer precies?

Zoals het woord het zegt wordt deze vloer letterlijk gegoten. Op een vrij vlakke ondergrond wordt een dikke vloeistof gegoten die egaal gemaakt wordt. De vloer hardt uit en is klaar voor gebruik. Omdat dit met vakkennis moet gebeuren, is het ten hoogste aangeraden om dit door een specialist te laten doen.

Soorten gietvloeren

Er zijn diverse soorten van gegoten vloeren. We kunnen ze in vier categorieën indelen.

1. Epoxyvloer

Dit is een kunststofvloer die zeer sterk is en heel erg hard is. Deze wordt vooral voor bedrijven gekozen waar bijvoorbeeld zware vrachten over rijden of heel wat volk over de vloer komt. Epoxy kan echter scheuren vertonen als de ondergrond niet voor 100% egaal is. Het wordt minder gebruikt voor particuliere woningen.

2. Polyurethaan

Polyurethaan, ook wel PU genoemd, is een licht elastische kunststof. Een vloer in PU voelt zachter en ook warmer dan een epoxyvloer. De ondergrond hoeft niet per sé 100% egaal te zijn om de vloer te kunnen gieten. Scheuren en gaatjes in de ondergrond worden makkelijk opgevuld. Deze vloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming.

3. Cement(gebonden) vloer

Deze lijkt op een gietvloer, maar het proces van aanbrengen is anders. Het is een laagje van 4 tot 8 mm dat bestaat uit een mengeling van cement en andere stoffen zoals bindmiddel en chemische stoffen. Het wordt vooral gekozen bij renovaties of vloeren die egaal moeten gemaakt worden. Het resultaat is vrij mat, het kan wel nog afgewerkt worden met een epoxy glanslaag.

4. Troffelvloeren

Deze bestaan uit zeer fijn zand, vermengd met epoxy of PU. Daarop komen nog een aantal lagen. De laatste laag is de afwerkingslaag, welke zowel mat als glanzend kan zijn. Deze vloeren zijn ideaal om met vloerverwarming te combineren. Dankzij de open structuur van troffelvloeren stijgt de warmte snel doorheen de vloer, wat voor een hoger rendement van je verwarming zorgt.

Welke gietvloer kleuren bestaan er?

Het is vrij eenvoudig: gegoten vloeren zijn in alle kleuren te verkrijgen. De vloer bestaat immers uit producten die gemengd worden. Er kan om het even welke kleurstof doorheen gemengd worden. Zo kun jij precies die kleur kiezen die jij wilt. Je kunt het bijvoorbeeld in dezelfde kleur als je ramen en deuren kiezen, een hippe felle kleur kiezen of gewoon een kleur die uniek is.