zonnepanelen op het dak

Wanneer je besluit een aantal zonnepanelen te kopen voor op het dak van je woning of bedrijfspand, dan maak je hoogstwaarschijnlijk een verstandig besluit. Dit is namelijk bijna altijd een investering die zich relatief snel terugverdient. Dit terugverdienen doe je doordat je met zonnepanelen je eigen elektriciteit opwekt. Daardoor gaan je energierekeningen flink omlaag.

Hoe snel je het aanschafbedrag van je zonnepanelen terugverdient hangt wel van een aantal factoren af. De keuzes die je rond je aanschaf maakt zijn dan ook belangrijk. Hieronder lees je daarom alvast wat informatie over essentiële beslissingen die je zult moeten nemen.

Het aantal panelen

Ten eerste ga je, waarschijnlijk samen met een gerenommeerde installateur, het dak van je woning grondig bekijken. Aan de hand van je analyse kan bepaald worden hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Het is vooral interessant om op de hoogte te zijn van het maximum. Vervolgens kies je het aantal zonnepanelen dat binnen dit maximum valt en dat past bij je eigen behoefte aan elektriciteit.

Welke soort zonnepaneel?

Een ander cruciaal punt is het type zonnepaneel waar je voor kiest. Er zijn immers verschillende soorten panelen verkrijgbaar. Doorgaans kun je ervan uitgaan dat hoe duurder de panelen zijn, hoe hoger de opbrengst ervan is en hoe langer de levensduur. Meestal wordt hierbij geadviseerd dat als je een relatief klein dak en/of een betrekkelijk grote vraag naar stroom hebt, dat je dan voor de best mogelijke zonnepanelen gaat. Heb je daarentegen een dak met meer dan genoeg ruimte en/of is jouw energiebehoefte niet zo groot, dan volstaan de iets minder dure zonnepanelen ook ruimschoots.

Het legplan

Het legplan is ook een factor waar je voor de installatie aandacht aan zult moeten besteden. Zijn de zonnepanelen namelijk eenmaal geplaatst, dan is het onwenselijk daar nog verandering in aan te brengen. Welnu, bij een schuin dak heb je waarschijnlijk maar een paar mogelijke legplannen, dus dan is het doorgaans niet lastig om tot het meest ideale plan te komen. Bij een plat dak is dat echter anders. Dan heb je rekening te houden met de situering, de ideale hellingshoek en de plaatsing van de panelen ten opzichte van elkaar. Een deskundige installateur helpt je hier dan ongetwijfeld verder mee.

Welke terugleververgoedingen gelden er?

Een van de manieren om financieel voordeel te halen uit je zonnepanelen is het ‘terugleveren’ van door jou opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet. Jouw eigen energieleverancier betaalt jou namelijk voor deze stroom. De verschillende leveranciers kunnen hier echter heel verschillende tarieven voor hanteren. Doe daar dus even goed onderzoek naar en stap eventueel over naar de leverancier die je de hoogste vergoeding betaalt.

De montage

Wat betreft het installeren van je zonnepanelen en alle toebehoren raden we aan dit uit te besteden aan een installateur die hier aantoonbaar positieve ervaring mee heeft. Dit omdat de installatie erg belangrijk is. Worden er rond deze montage immers fouten gemaakt, dan kan het zomaar gebeuren dat je zonnepanelen een lagere opbrengst hebben dan verondersteld.

Andere financiële voordelen

Overheden hebben regelmatig subsidiepotjes voor particulieren die hun huis verduurzamen. Als het gaat om de aanschaf zonnepanelen is het raadzaam om na te gaan of jouw gemeente hier misschien een subsidie voor over heeft. Zo kun je de aanschafkosten aardig drukken. Controleer later ook of je de btw over de aangeschafte zonnepanelen kunt terugvragen bij de jaarlijkse belastingaangifte.