beste dekbed

Bij een fijne nachtrust hoort een goed dekbed. Maar welk dekbed is eigenlijk de beste keuze? Het is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Om de keuze gemakkelijker te maken, worden in dit artikel de populairste mogelijkheden besproken. Na het lezen kun jij sneller een dekbed bestellen dat echt bij je past.

Welk type dekbed?

Bepaal eerst naar welk type dekbed je op zoek bent. Zo kom je weer een stap dichterbij de beste keuze. De meest voorkomende soorten zijn: een enkel dekbed, een speciaal zomerdekbed en een 4-seizoenen dekbed. Een enkel dekbed is 1-delig en gebruik je vrijwel het hele jaar door. Een zomerdekbed is een stuk dunner en gebruik je enkel tijdens de zomermaanden om koel te blijven. Tot slot is er nog het multifunctionele 4-seizoenen dekbed. Dit type dekbed bestaat uit twee delen met ieder een andere warmteklasse. Je kunt deze delen aan elkaar vast klikken/ritsen of loshalen. Zo geniet je dus van een enkel zomerdekbed tijdens de warme maanden en een herfstdekbed in het najaar. In de winter voeg je de twee delen samen en creëer je een warm winterdekbed.

Welke warmteklasse?

Zodra je het type dekbed hebt bepaald, kun je kijken naar de warmteklassen. De warmteklasse geeft aan wat je qua warmte kunt verwachten van het dekbed. Zo weet je voor welk seizoen het geschikt is, maar ook of het een goede keuze is voor een koukleum of iemand die het juist snel warm heeft.

Warmteklasse 1: Een dekbed met deze klasse heeft een hoge warmte-isolatie en is vrij dik. Hierdoor wordt het vooral gebruikt als extra warm winterdekbed. Perfect voor de koukleumen!

Warmteklasse 2: Dit dekbed is door de gemiddelde warmte-isolatie geschikt voor de winter. Heb je het snel koud? Dan kun je het ook gebruiken in de herfst.

Warmteklasse 3: Dekbedden met klasse 3 zijn erg geschikt voor het voor- en najaar. Mensen die het heel snel warm hebben, kunnen het eventueel gebruiken voor de zachte winterperiode.

Warmteklasse 4: Een dekbed met deze warmteklasse is lekker licht en luchtig. Het is een koel dekbed voor de zomermaanden.

Welke dekbed vulling?

Verdiep je tot slot in de soorten dekbed vulling. De vulling heeft invloed op de warmte-isolatie, vochtregulatie en het comfort. Je kunt eventueel extra aandacht besteden aan de duurzaamheid of antibacteriële werking. De populairste opties zijn:

  • Donzen dekbed vulling
  • Wollen dekbed vulling
  • Katoenen dekbed vulling
  • Synthetische dekbed vulling
  • Natuurlijke dekbed vulling

Op de website van een dekbedden specialist lees je alles over de eigenschappen van de verschillende materialen. Zo kun jij jouw perfecte dekbed uitkiezen!