planten-inpakken-tegen-wintervorst

De koude winter kan dan wel gezellig zijn, voor planten is het niet altijd even leuk. Als je het groen in en rond je woning optimaal wil beschermen tegen de vorst, dan is het een goed idee om ze in te pakken. Maar welke planten inpakken bij late wintervorst? Een belangrijke vraag die een duidelijk antwoord behoeft! 

Alles over planten inpakken bij late vorst 

Vorst is een echte bedreiging voor verscheidene soorten planten, dus het is belangrijk dat je de juiste maatregelen neemt om die te beschermen. Welke planten inpakken bij late wintervorst? Het antwoord vind je in onderstaand overzicht: 

1. Tropische planten (zoals palmbomen) 

Het spreekt voor zich dat de meeste tropische plantsoorten niet goed tegen de koude kunnen. Vaak wordt onderschat hoe zeer dergelijk groen afziet ten gevolge van de koude, maar het is wel degelijk van groot belang dat ze optimaal beschermd worden tegen de vorst. De Chamaerops Humilis of dwergpalmboom, is de enige palmsoort die in Europa kan overleven en heeft ook tijdens de winter extra bescherming nodig. 

2. Groenblijvende planten 

Frozen winter plant

Planten die tijdens de herfst en winter groen blijven, zijn eveneens kwetsbaarder voor de koude, vooral als het overdag ook vriest. Het inpakken van planten met een speciaal kunststof vlies is een goede maatregel om dergelijke problemen te voorkomen en het groen in je tuin beter te beschermen. Enkele goede voorbeelden van groenblijvende planten die ook gevoelig zijn voor vorst zijn stekelnootje en Alpenplanten. 

3. Planten in potten 

Ten slotte is het de regel dat alle planten in potten nog kwetsbaarder zijn voor vorst en koude dan vrijstaande planten. Dit komt doordat de pot sneller kan kapotvriezen en breken door de koude, waardoor ook de wortels van de plant zelf bedreigd worden en de bladeren letterlijk kunnen bevriezen. Het inpakken van planten aan de binnenzijde van de pot met noppenfolie is een goede manier om het risico os vriesschade drastisch te verkleinen. 

4. Andere planten 

Nog meer planten die best beschermd worden tijdens de winter zijn Cordyline australis en Lybelia Fulgens, die reeds bij -5 graden Celsius last krijgen van de koude en de vorst. Ideaal is deze planten inpakken bij late vorst met een speciale rietmat, gevuld met bladeren of stro, om ze tegen de snijdende koude te beschermen.