kamerplanten

Wanneer u nieuwe kamerplanten besteld wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Heel erg belangrijk dus om deze planten dan ook goed te onderhouden! En al lijkt het misschien simpel, er zijn een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden. Dus ga je binnenkort kamerplanten bestellen? Lees dan snel verder!

Temperatuur

De meest kamerplanten houden van een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Nu is het in de meeste huishoudens gemiddeld zo rond de 20 graden overdag, maar ’s winters kan het ’s nachts snel afkoelen. Het is voor de planten niet erg als de temperatuur iets zakt, maar zorg dat er niet al te veel of te grote schommelingen in temperatuur ontstaan. Zo zal een kamerplant een herfstige nacht zonder verwarming best overleven, maar als u een weekend weg gaat doet u er goed aan uw kamerplanten goed te beschermen tegen de kou. 

Water

De juiste hoeveelheid water is per plant verschillend. Het beste kunt u letten op de potgrond. Als deze vochtig is, zit u goed. Is de potgrond kurkdroog? Dan weet u wat u te doen staat, want een beetje water kan deze kamerplant dan wel gebruiken! De ene plant heeft dus dagelijks een beetje water nodig, de andere kan weken zonder. In de winter hebben kamerplanten over het algemeen minder water nodig. Dit komt doordat het kouder is en minder zonnig, waardoor ze niet zo hard groeien. Dit ziet u dan ook terug aan de potgrond: deze blijft vaak wat vochtiger.

Zonlicht

In de categorie zonlicht bestaan er eigenlijk 3 verschillende categorieën:

  • Direct zonlicht

Dit is licht dat direct vanuit het raam naar binnen valt. Planten hiervan houden hebben minstens 5 uur per dag direct zonlicht nodig! Deze planten plaatst u dan ook het best op de vensterbank!

  • Indirect zonlicht

Indirect zonlicht wordt ook wel gefilterd licht genoemd. Planten die indirect zonlicht waarderen, kunnnen het beste maximaal 5 uur per dag in zonlicht doorbrengen. Indirect zonlicht bereikt u door een gordijn tussen de plant en het licht te plaatsen.

  • Schaduw

Planten die houden van schaduw, staan het liefst maximaal 2 uur per dag zonlicht. Plaats deze planten dan ook op een schaduwrijke plek, bijvoorbeeld achter een bank of in de hoek van de kamer.