Wil je zelf een moestuin beginnen maar heb je geen kaas gegeten van hoe je dit precies aanpakt? Lees dan hieronder onze minigids voor beginnende moestuinliefhebbers.
Waar precies?
Als dummy denk je misschien dat je moestuin zich best uit het zicht van je woonkamer bevindt, op een plekje in je tuin dat liefst zo weinig mogelijk zichtbaar is. Misschien is dit niet zo’n goed idee. Je groenten hebben namelijk de zon nodig om goed te kunnen groeien. En ze worden ook idealiter beschut tegen felle wind. Een beschermd plekje naast een heg of een blokhut kan dus prima werken. Zorg voor een lichtzure, vochtige grond, eventueel aangevuld met compost. Je groenten zullen je dankbaar zijn.
Doe het kalmpjes aan!
Zie het in het begin niet te groots! Tien vierkante meter is meer dan groot genoeg voor jou als beginneling. Je zult er namelijk wellicht van opkijken hoeveel werk er kruipt in het telen van groenten. Klein begonnen is half gewonnen. Naarmate je ervaring opdoet, kan je stukje bij beetje uitbreiden. Voor het opbergen van je gereedschap is het handig wanneer je een blokhut in je tuin hebt. Zo heb je alles direct bij de hand.
Planten voor beginnende telers
Starten doe je best met planten die niet al te ingewikkeld zijn qua verzorging en onderhoud. Een eenvoudig te telen groente is bijvoorbeeld de courgette. Bijkomend voordeel is dat je in de winkel een redelijke prijs per stuk betaalt, maar dat één courgetteplant in je moestuin meerdere courgettes produceert. Andere groenten met weinig onderhoud zijn sla, bonen, erwten, bieten en andijvie. Een tip: kweek enkel groenten die je zelf lust, zo beleef je dubbel plezier aan je moestuin. Twee gulden regels: geef voldoende water aan je groenten en hou je moestuin onkruidvrij.
Overdaad schaadt
Ga niet van één soort heel veel zaaien of planten. Anders kan je je groenten niet bijbenen. Kies voor een beperkt aantal uiteenlopende soorten groenten. En plant niet alles tegelijkertijd. Zo zorg je voor afwisseling op je bord en kan je een heel seizoen lang genieten van je eigen teelt.
Met bovenstaande tips ben je al een goed eind onderweg. En … laat je niet afschrikken wanneer er eens iets mislukt. Uit je fouten kan je leren. Geniet er vooral van!