slimme-huizen
Energie en geld besparen is tegenwoordig troef: steeds meer huishoudens kiezen voor een milieuvriendelijke en duurzame aanpak en voorzieningen. De voordelen hiervan reiken ver: minder kosten, een gezonder milieu en heel wat extra wooncomfort. Toch bestaat er onduidelijkheid over wat zogenaamde slimme woningen nu precies inhouden. Een duidelijk overzicht daarop is dan ook van belang!
Wat zijn slimme of energie plus woningen?
Slimme woningen worden slim genoemd omdat ze zuiniger omgaan met energie. Met andere woorden, ze zijn uitgerust met voorzieningen die duurzamer zijn en minder meer leefcomfort bieden. Dergelijke voorzieningen komen in verschillende vormen. Een overzicht van enkele voorbeelden:
1. Zonnepanelen voor stroom
Een van de meest energiezuinige voorzieningen waar een slimme woning over kan beschikken zijn zonnepanelen. Deze worden doorgaans op het dak geplaatst, waardoor ze altijd rechtstreeks contact hebben met het zonlicht. Zodra dat gebeurt gaan de zonnecellen in de panelen zonne-energie opslaan en omzetten naar elektrische stroom. Hiermee kan dan een groot deel van de energiebehoefte van die woning vervuld worden.
2. Slimme verlichting
Verlichting is een van de belangrijkste maar ook een van de meest kostelijke voorzieningen in een woning. Slimme huizen beschikken dan ook over verlichting die zuiniger is; van automatische lampen die aangaan als je een ruimte binnenkomt tot verlichting die je vanaf je smartphone kan aan- en uitschakelen, de toepassingsmogelijkheden gaan ver.
3. Energiezuinige ventilatie
Vervolgens is ook ventilatie zuiniger in slimme huizen. Als je bijvoorbeeld de verluchting vergeet af te zetten bij het verlaten van je woning, dan kost dat geld én wordt het binnenklimaat negatief beïnvloed. Bij de ideale woning 2018 is dat echter niet het geval: door middel van een speciale thermometer wordt bepaald of de ventilatie aan of uit moet liggen!
4. Gordijnen met afstandsbediening
Ten slotte beschikken energie plus woningen ook over automatische rolgordijnen. Als je tijd wil besparen en niet altijd opnieuw je gordijnen wil hoeven open- of toe doen, dan is een automatisch systeem dat je vanaf je mobiele telefoon kan bedienen zeker een meerwaarde!
Een energie plus woning als ideale woning 2018
De ontwikkeling van nieuwe domotica en slimme voorzieningen staat nooit stil. Ook in het jaar 2018 zullen nieuwe technieken en systemen uitgevonden worden die wonen duurzamer, goedkoper en aangenamer zullen maken op de korte én lange termijn!