vingerlastechniek

Ben je een doe-het-zelver en heb je voor je verbouwing lange balken nodig? Dan wil je er uiteraard van verzekerd zijn dat het hout kaarsrecht en stabiel is én blijft. Als snel kom je dan bij hout met een vingerlas. Dit speciale houtsoort is gefabriceerd door middel van de vingerlastechniek, waarbij twee stukken hout stevig met elkaar worden verbonden. Dit kan zowel één houtsoort zijn als stukken van verschillende houtsoorten. Het vingerlassen garandeert optimaal houtgebruik, met minder restafval dan bij andere technieken. De innovatieve vingerlastechniek kost veel minder tijd en maakt het mogelijk om tot driemaal zoveel hout te gebruiken. Je bespaart op (inkoop)kosten en je hebt zekerheid over jouw calculaties. 

Twee stukken hout naadloos met elkaar verbonden en blijvend kaarsrecht

Bij de vingerlastechniek worden uit beide stukken hout freesfiguren gesneden, die naadloos in elkaar passen en de twee stukken hout met elkaar verbinden. De freesfiguren lijken wat op een vinger. Dit verklaart de naam van deze methode. De houtdelen worden met lijm aan elkaar bevestigd. Het hout blijft kaarsrecht, omdat de natuurlijke houtspanning bij de verlijming verdwijnt. Hierdoor neemt de werking van het hout af en krijg je blijvend recht hout. De vingerlastechniek voldoet aan de internationale DIN 68140-norm. Deze certificering garandeert dat de twee afzonderlijke stukken hout perfect én ijzersterk met elkaar verbonden zijn.

Vingerlastechniek duurzame methode die minder bomenkap noodzakelijk maakt

De vingerlastechniek wordt vanwege het kaarsrechte hout veelvuldig toegepast bij houten kozijnen, deuren en ramen. Het hout zal in de loop der jaren niet snel kromtrekken of buigen. Zowel bedrijven als particulieren kunnen veel efficiënter met het hout omgaan. Er hoeft minder hout te worden ingekocht en de reststukken hout van korte lengte kunnen door het vingerlassen worden hergebruikt. Resthout vanaf minimaal 20 cm kan al opnieuw worden benut. De vingerlastechniek is daarmee een duurzame en milieubewuste methode, waarvoor minder bomenkap noodzakelijk is.

Sneller en productiever werken met gevingerlast hout en scherper calculeren

Je kunt stukken vingerlas hout van elke gewenste lengte bestellen. De mogelijkheden zijn divers. Met de vingerlastechniek zijn ook ronde vormen te scheppen (bijvoorbeeld voor een tafelblad) of verschillende kleuren hout samen te voegen, zoals bij keukenbladen gebeurt. Je bent vanwege de snelle verwerkingstijd van gevingerlast hout veel sneller en productiever en je betaalt niet voor hout dat je niet (meer) gebruikt. Verder hoef je geen reservevoorraad hout aan te houden, waardoor je een scherpere calculatie van het houtgebruik kunt maken. Het bestellen van bundels hout van verschillende lengte is ook geen enkel probleem.

Geen houtvoorraad noodzakelijk dankzij Just In Time-systeem

Ben je meer professioneel aan het klussen en heb je regelmatig gevingerlast hout nodig, maar ontbreekt je een opslagruimte? Geen probleem. Bear Optima Wood bewaart jouw voorraad. Het scheelt je de kosten van opslag én je hebt altijd snel de gewenste hoeveelheid hout in huis. Aan de hand van het Just In Time-systeem (JIT) kun je aangeven wanneer en hoeveel hout je nodig hebt, waarna een snelle levering volgt.